Медия без
политическа реклама

Артисти от Италия и Кипър изследват паметта на водата в Созопол

Съвместна резиденция на НАТФИЗ и фестивала „Аполония“ ще учи творците на грижа за природата

24 Авг. 2023
Скулпторът Андреа Даванцати вае пластики от метал, вдъхновени от естествени структури.
Скулпторът Андреа Даванцати вае пластики от метал, вдъхновени от естествени структури.

В Созопол тази събота започва 12-дневна творческа резиденция на Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ на тема „Вода: памет и движение” в сътрудничество с Празниците на изкуствата „Аполония“. От 26 август до 6 септември градът ще бъде дом и на творци от други европейски страни, които ще работят по специален международен проект, имащ за цел да обвърже грижата за природата с различните подходи в правенето на изкуство.

Резиденциите на EMПАКТ насърчават емпатичната позиция към природата и „нечовешките същества“ в нея – концепцията е чрез изкуството хората да се свързват с тях така, че да придобиват опит и знания по въпроси, свързани с изменението на климата. Творческите резиденции, които са част от проекта „Емпатия и въздействие – „Изкуството да мислиш като планина”, ще се проведат на четири места в Европa: Италия, Гърция, Испания и България. Международно жури е избрало 14 артисти, които ще участват в тези четири събития през лятото и есента на 2023 г.

Трима творци са избрани за резиденцията на НАТФИЗ в Созопол – Димитрис Савва от Кипър, Андреа Даванцати и Джулия Пелегрини от Италия. Димитрис Савва е композитор и артист в сферата на електроакустичната и електронната музика и създаването на звуков дизайн. Андреа Даванцати се фокусира върху скулптурата от неръждаема стомана и проучванията му са насочени към анализ на естествени структури. Неговите изследвания върху формите на насекоми са довели до създаването на уникална серия от микро скулптури от сребро, наречени „Ларви“. Освен скулптор и архитект той е и университетски преподавател. Джулия Пелегрини е художник с насоченост към проблемите на околната среда. Нейните творби позволяват на зрителите да усетят проблемите не само „на теория“, но и чрез телата си с прякото си участие в произведенията на изкуството.

По време на резиденцията в Созопол тримата ще имат възможност да се запознаят с културното наследство на Созопол, с красотата на морето, реките и планините в околните райони, да се докоснат до местните творчески общности и местния начин на живот, както и да посетят избраните от тях събития на фестивала „Аполония“. Те ще изследват значението, движението и структурата на водата, екологичните трансформации на природата, резултатът от тези процеси и социалното въздействие върху околната среда, както и значението на съпричастността като ключ към глобалната загриженост за промените в климата, обещават организаторите. В края на своята резиденция творците ще представят проектите си за история-пърформанс пред публиката в града.

Двама български артисти пък са избрани от международното жури за участие в творческите резиденции на партньорските организации по проекта EMПАКТ. Мирян Колев ще се включи в Nature, Art & Habitat Residency в Италия. Той е музикант и композитор, който работи в сферата на експерименталната, електроакустична, амбиентна, импровизационна музика и саунд арт. Известният художник Венелин Шурелов ще работи в творческата резиденция във Vorres Museum, Гърция. Проектите му са многостранни и включват рисунки, интерактивна инсталация и пърформанс, дигитални технологии, видео и теория на изкуството.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата