Quantcast

Медия без
политическа реклама

Арфата на Раши и пианото на Станислав Станчев ще звучат в СГХГ

Актрисата и музикантът са подготвили концерт с богата класическа програма

24 Яну. 2023
Актрисата музикант Ирина Първанова-Раши

Актрисата и арфистка Ирина Първанова-Раши и пианистът Станислав Станчев ще изнесат концерт на 27 януари (петък) от 19.30 ч. в пространството на Софийската градска художествена галерия на ул. „Гурко“ 1. Двамата музиканти са подготвили богата програма от любими класически композитори, сред които са Цезар Франк, Лудвиг ван Бетовен, Карл Дитес фон Дитерсдорф, Джон Томас, Камий Сен-Санс, Ференц Лист и др.

В момента в СГХГ са изложени картини на един от най-влиятелните художници на XX век – Пабло Пикасо, и експозицията „Бруто – нето“, представяща творчеството на българския сатиричен живописец и илюстратор Румен Гашаров. Музиката на Ирина и Станислав ще намери своя естествена среда сред творбите на изобразителното изкуство и ще направи възприемането му от зрителите още по-приятно и пълноценно. Концертът се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”.

Ирина Първанова е завършила Националното музикално училище „Любомир Пипков“, Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ със специалност арфа и актьорско майсторство за драматичен театър в Националната академия по театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“. Тя спечели популярност още преди години като водеща на комедийното предаване с клипове от скрита камера „Без думи“ по бТВ, а понастоящем е в трупата на Сатиричния театър. Ирина успешно съчетава кариерата на актриса, арфистка и преподавател. Тя свири на живо в нашумелия спектакъл на режисьорката Дина Маркова „Животът е сън“ по Калдерон де ла Барка, удостоен с две театрални награди „Икар 2019“. 

Станислав Станчев е завършил Националното музикално училище „Любомир Пипков“ и пиано в Националната музикална академия. Носител е на множество награди от музикални конкурси. Участва в концерти и музикални проекти в страната и чужбина, осъществява няколко записа за Българското национално радио, а през 2017 г. е част от трио „Пиргос“. Станислав успешно представя класическата музика в YouTube канала си и има над 90 000 последователи от цял свят.

Още по темата