Quantcast

Медия без
политическа реклама

Анти-хомофобски бунтове назряват в Netflix

Дейв Шапел и Тед Сарандос изкарват хиляди служители в стрийминг платформата на протест

14 Окт. 2021
Netflix
Постерът на спешъла на Дейв Шапел The Closer.

Част от шегите в последното, шесто шоу за Netflix на Дейв Шапел - един от най-популярните и уважавани артисти в стендъп комедията, събудиха остри, противоположни реакции.

Комикът обича да вбесява хората и през цялата си кариера с удоволствие разказва шеги, които обиждат или казват неудобни истини - и последният му спешъл за Netflix, The Closer, не е по-различен. В него той изследва сложните си отношения с ЛГБТИ общността в комедиен план.

Само един пример: „Вие си мислите, че аз мразя гей общността, докато всъщност аз им завиждам — обяснява на публиката Шапел. — И не съм единственият. Ние, черните, гледаме гей общността и си казваме „Гледай само колко хубаво се разви тяхното движение! Колко добре се справят! А ние висим в едно и също положение стотици години! Как, мамка му, постигнахте етози прогрес? Струва ми се, че ако робите се мажеха с бебешко олио и носеха тесни къси панталонки, щяхме да се освободим 100 години по-рано“

Записаният на живо спектакъл, излязъл на 5 октомври, доведе до възмутени  реакции от страна на ЛГБТИ общността и трансактивистите, както и до много настоявания от социалните мрежи за премахването му от стрийминг платформата. В отговор изпълнителният директор на компанията Тед Сарандос излезе в защита на Шапел и се зарече да остави шоуто, без значение колко критики ще получи. 

Скандалът се отрази добре на гледаемостта:  в момента записът на Шапел е номер 3 в Топ 10 на Netflix в САЩ — и №10 в България. Но в последните няколко дни в най-голямата стрийминг платформа се случват неща, които едва ли се харесват на нейния шеф. 

Както съобщава The Verge, транс-служителите в Netflix и техни колеги, които ги подкрепят, планират да организират виртуален протест следващата сряда, 20 октомври, срещу Сарандос, който в края на миналата и началото на тази седмица изпрати две бележки до персонала. В първата уведомява служителите, че компанията няма да премахне спешъла, в който Шапел се шегува с ЛГБТИ общността и защитава смятаните за трансфобски коментари на Дж. К. Роулинг. Във втората бележка Сарандос твърди, че „съдържанието на екрана не предизвиква реална вреда“.

„Най -силното доказателство в подкрепа на това е, че насилието на екрана е нараснало значително през последните тридесет години и въпреки това броят на престъпленията с насилие е спаднал в много страни“, пише Сарандос в бележката. „Възрастните могат да гледат насилие и малтретиране — или да се наслаждават на шокираща стендъп комедия — без това да причинява вреда на някого“.

По време на протеста участващите служители няма да вършат никаква работа за компанията, а ще се съсредоточат върху организирането на дарения и подкрепа на транс общността, според служител, пожелал да остане анонимен.

В изявление, изпратено до THR в сряда, говорител на платформата заяви: „Спешълите на Дейв Шапел са най-гледаните в Netflix и са спечелили много награди, включително "Еми" и "Грами". Ние подкрепяме художественото изразяване на нашите артисти. Също така насърчаваме нашите служители да споделят открито несъгласието си“.

Netflix отказа да сподели данни за зрителската аудитория на The Closer, а рано миналата седмица трима служители на компанията бяха отстранени от работа, защото присъствали на среща, за да обсъдят възраженията си срещу Шапел. Тримата, сред които и инженер, който е транс, по-късно бяха възстановени след остри обществени реакции на отстраняването им . 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?