Медия без
политическа реклама

Актьори от Народния молят президента за оставка на Минеков

Валери Йорданов призова държавния глава да изслуша и другата страна в конфликта

30 Дек. 2022
Президентство - пресцентър

Позитивно е, че въпреки проблемите актьорският състав на Народния театър е сплотен и получава признанието на публиката. Това заяви президентът Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 се срещна с представители на трупата на Народния театър „Иван Вазов“, които по-рано този месец изпратиха отворено писмо до него, съобщиха от пресцентъра на институцията.

В писмото си 49 артисти от екипа (от 74 общо) се обявиха в защита на своя директор Васил Василев и поискаха оставката на министъра на културата проф. Велислав Минеков с настояването да не се намесва в театралните дела, като прави изявления с неверни твърдения и „полуистини“ относно конфликта в Народния. В същия дух за ненамеса на администрацията в работата на независима институция като театъра открито писмо до държавния глава отправиха и от Съюза на артистите в България и неговият председател Христо Мутафчиев.

Президентът Румен Радев подчерта на днешната среща, че институциите трябва да бъдат партньор на хората на изкуството и да съхраняват достойнството им, така че артистите да усещат подкрепа и да имат свободата и спокойствието да работят.

Народният театър да не се превръща в заложник на политически амбиции, призоваха артистите по време на срещата. Те определиха като недопустима политическата намеса през последните седмици в работата на театъра и изразиха подкрепата си за работата на директора Васил Василев. Артистите подчертаха също така, че отворените им писма до медиите и институциите изразяват позицията на огромното мнозинство от екипа и с тях демонстрират солидарност и защитават честта и авторитета на трупата и на културната институция. По думите им всеки има право на своите политически убеждения, но политиката има място единствено на сцената на театъра, а не и зад кулисите, не трябва да експлоатира междуличностни конфликти или да води до опити за политическо вмешателство отвън. Те оправиха призив за нормализиране на обстановката в театъра, за което е необходимо да бъдат преустановени спекулациите и каквато и да е политическа намеса.

По повод на срещата днес се изказа и актьорът Валери Йорданов, който пък започна подписка с искане за оставка на Васил Василев заради позицията му в конфликта между пиара Народния Велислава Кръстева и главния режисьор Александър Морфов. Валери Йорданов призова президента да изслуша и другата страна в конфликта, която се обявява в защита на Морфов. „Господин президент, г-н Радев... Моля Ви, след днешното изслушване, да чуете и двете „страни“. Въпреки, че моята страна е една“, написа той в профила си във Фейсбук, подчертавайки, че посланието му е лично, продиктувано от личните му убеждения, и с него не ангажира никого за вземане на страна. „Нямам нужда и не търся помощ, а адекватна реакция на президента и институциите… Според мен това (подписката на колегите му – б.р.) цели отклоняване от същинския проблем в Националния ни театър и молбата ми е да бъде проведено изслушване и на двете страни в този манипулиран и неадекватно-вреден за всички ни конфликт“, призовава Йорданов.

В подписката в защита на директора Василев фигурират имената на по-голяма част от звездите на трупата: Деян Донков, Владимир Карамазов, Радина Кърджилова, Дарин и Деян Ангелови, Бойка Велкова, Георги Мамалев, Антон Радичев, Параскева Джукелова, Стефания Колева, Христо Петков и др. – общо 49 души. Сред неподписалите я освен Валери Йорданов и Албена Колева са Владимир Пенев, Захари Бахаров, Валентин Ганев, Валентин Танев, Руси Чанев, Аня Пенчева, Мария Каварджикова, Мария Стефанова, Иван Юруков, Юлиан Вергов, Сава Драгунчев, Василена Винченцо, Радина Боршош и др.

Още по темата