Медия без
политическа реклама

6 звездни моноспектакъла представя фестивалът „Варненско лято“

Мариус Куркински, Весела Бабинова, Христо Мутфачиев, Елена Телбис, Боян Арсов и Димитър Ангелов ще играят в морската столица през юни

17 Май 2024
Елена Телбис в моноспектакъла "Прима Фацие".
Павел Червенков
Елена Телбис в моноспектакъла "Прима Фацие".

Шестима популярни български артисти ще се представят в тазгодишното издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ (1-15 юни) с новите си моноспектакли. Публиката в морската столица ще може да се наслади на соловата игра на Мариус Куркински, Весела Бабинова, Христо Мутфачиев, Елена Телбис, Боян Арсов и Димитър Ангелов.

На 4 и 5 юни от 20.00 ч. актрисата Елена Телбис ще излезе на сцената на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна с постановката „Прима Фацие“. Нейната героиня Теса Енслър е млада адвокатка, посветила живота си на служба на система, в която безпрекословно вярва. В един момент обаче, когато се оказва в ролята на потърпевша и светът й се променя, тя осъзнава, че същата тази система не защитава жертвите и не винаги въздава справедливост.

Номинираният за награда „Икар 2024“ за дебют и за "Аскеер 2024" в категорията за моноспектакъл за ролята си в „Докато смъртта ме раздели“ Димитър Ангелов ще го покаже на 5 юни от 20.00 ч. в Държавен куклен театър – Варна. Полудокументалната пиеса на провокативния американски драматург Дъг Райт (автор и на „Маркиз Дьо Сад“) разказва за немския травестит Шарлоте фон Малсдорф, който оцелява по времето на нацизма, преживява комунистическия режим в ГДР и завършва живота си във времената на демокрация като ексцентрична съдържателка на култов източноберлински магазин за антикварни предмети. Режисьор на спектакъла е Надя Панчева.

Отново на 5 юни, първо от 17.30 ч., а след това и от 20.15 ч. във Фестивален и конгресен център носителката на „Икар 2024“ за водеща женска роля Весела Бабинова ще представи моноспектакъла „Пистолет в торнадо“ на режисьора Васил Дуев-Тайг. Историята ще срещне зрителите с Анджела, която се крие в мазето си и предава на живо в социалните медии в очакване да я връхлети торнадо. Изправена пред смъртна опасност, тя разчита на последното, което й остава – чувството за хумор, но скоро ще стане ясно, че не природното бедствие я стимулира и плаши, а нещо много по-зловещо.

Моноспектакълът на Боян Арсов „Луцифер“ и режисьора Николай Младенов по текста на испанеца Хосе Варлета ще се играе в „Ретро клуб“ на ФКЦ от 21.00 ч. на 9 юни. На сцената се явява самият дявол като „забавен кабаретен негодник“. Не съм толкова лош, ще настоява той и ще се обяви за повелител на изкуството и литературата. Грехът, изкушението и цената на морала; борбата между доброто и злото – възможно ли е да съществуват едно без друго? Това са част от екзистенциалните въпроси, на които представлението ще се опита да отговори.

На 10 юни от 20.00 ч. и на 11 юни от 20.30 ч. моноспектакълът на Христо Мутафчиев „Боже мой“ с режисьор Стоян Радев ще бъде представен в „Ретро клуб“ на ФКЦ – Варна. Пиесата на Теа Денолюбова, написана специално за Христо Мутафчиев,  отвежда в „Бар Рай (при Юда)“, където самотен мъж седи на маса и разказва преживелиците си, обръщайки се към останалите посетители. Мъжът е завърналият се Христос, или поне така твърди…

С моноспектакъла „Нашенец“ по разкази на големия български хуморист Чудомир изумителният Мариус Куркински отбелязва 30 години сценична дейност. Варненската публика ще може да го гледа на 10 юни от 19.00 ч. на сцената на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“. Това ще бъде и последното представление от българска селекция на тазгодишното издание на фестивала.

Билети за всички моноспектакли, както и за останалите събития от програмата на МТФ „Варненско лято“, ще могат да бъдат закупени на касите на ФКЦ и Драматичен театър „Стоян Бъчваров“, както и онлайн на https://bit.ly/4bjvKIG.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата