Медия без
политическа реклама

6 години затвор за музикант, свирил на протестите в Беларус

15 Май 2021
Момент от протестите в Беларус миналото лято.
Спутник
Момент от протестите в Беларус миналото лято.

Беларуски съд осъди на шест години затвор барабанист, чиято група е свирела по време на протестите в страната през 2020 г., съобщава правозащитната организация "Вясна" (Пролет).  

30-годишният Алексей Санчук бе задържан в Минск през ноември заедно с други членове на групата "Требуем разойтись", която активно се включваше в протестните прояви на опозицията срещу преизбирането на президента Александър Лукашенко. Всички музиканти бяха осъдени на 15 дни затвор за участие в "неразрешени протести" и после освободени. Но впоследствие на Санчук бяха предявени по-тежки обвинения.

Съдът го призна за виновен в подготовка на действия, "сериозно нарушаващи обществения ред" и подстрекаване на хората към участие в "масови безредици". Според "Вясна" той е обвинен, че е блокирал движението, размахвайки червено-бял флаг с цветовете на опозицията, и е насърчил демонстрантите да пляскат с ръце.

Правозащитната организация казва, че Алексей Санчук, който е женен и има малка дъщеря, е бил бит от полицията след ареста му и принуден да направи самопризнания във видео, излъчено по обществената телевизия. В гаража му при обиск е открито и голямо количество пиротехника, с която според съпругата на музиканта - Анна, Санчук няма нищо общо.

Музикантът ще излежи присъдата си в наказателна колония със строг режим, уточняват руски медии. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата