Quantcast

Медия без
политическа реклама

400 чувала барикадираха Римския стадион в подкрепа на Украйна

Те са част от започващата в Пловдив 28-а Седмица на съвременното изкуство

01 Септ. 2022
Асоциация Art Today
Подготовката на инсталацията.

400 сребърни чувала бяха струпани на Римския стадион в Пловдив. Гледката удиви минаващите покрай тях и моментално предизвика реакции в социалните мрежи.

Инсталацията е на Севдалина Кочевска и е подготвяна за старта на Седмицата на съвременното изкуство, която се открива за 28-и пореден път утре. Темата тази година е "Тежестта на битието", с куратор Галина Димитрова-Димова, и е обявена малко преди руското нахлуване в Украйна.

"Инсталацията е вид надграждане на крепостната стена около Римския стадион. Барикадата е строена по фотос от войната в Украйна. Чувалите са 400 и са пълни с дунапрен, за да могат да бъдат хем обемисти, хем лесни за пренасяне. Сребърни са, като своебразен символ на Желязната завеса", обясни авторката пред БНР.

"Когато видях първите кадри (от Украйна - б.р.), останах втрещена. Хората в окупираната държава издигаха барикади с чували, но не за да овладеят природни стихии, а за да спасяват живота си. Така се роди идеята за инсталацията "Стената", спомня си авторката пред пловдивския сайт TrafficNews. "От една страна в миналото хората са строели масивни римски стени, а ние вдигаме пясъчни такива. И тези барикади не ни спасяват, а ни разделят".

За реализацията на инсталацията са използвани чували, боядисани със сребрист спрей, като отправка към метала и оръжията, преобърнали живота на украинците. Кочевска напомни, че неведнъж хората там са издигали такива барикади и за да бранят ценностите си - културно-историческото наследство, което става жертва на безмилостни атаки.

Проектът ѝ е съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство и може бъде видян до 11 септември.

Седмицата на съвременното изкуство в Пловдив включва временни художeствени намеси в градска среда под формата на инсталации, пърформанси и герила акции, които имат връзка с темата. В нея участват художниците Лъчезар Бояджиев (България), Емил Миразчиев (България), Венелин Шурелов (България), Вероника Цекова (България/Австрия), Десислава Терзиева (България/САЩ), Севдалина Кочевска (България), Боряна Венциславова (България/Австрия), Ариел Рейхман (Израел/Германия), Селма Селман (Босна и Херцеговина/Нидерландия) и Елена Белантони (Италия/Германия).

Произведенията им ще бъдат разположени на различни места в центъра на Пловдив. Откриването е на 2 септември от 19 ч., след което ще се състои пърформанс MirroMorphosis на Ирина Стоянова и Христо Желев. 

Миналата година Севдалина Кочевска взе също активно участие в Седмицата на модерното изкуство. Тя подреди на Форума десетки поцинковани кофи, обърнати с дъното нагоре, а едното от дъната бе огледално и човек можеше да се огледа в него. Артинсталацията бе приета противоречиво от хората.

Още по темата