Медия без
политическа реклама

12 творци станаха български посланици на културата за 2023-та

Сред тях са директорът на Операта акад. Пламен Карталов, писателят Захари Карабашлиев, режисьорът Явор Гърдев

21 Дек. 2023
Българските посланици на културата за 2023 г.
Ани Петрова БНР
Българските посланици на културата за 2023 г.

Победителите в кампанията „Българските посланици на културата 2023“ бяха наградени на официална церемония в Софийската градска художествена галерия преди вечер. Общо 12 културни дейци бяха отличени на събитието, организирано от Българското национално радио (БНР). Това са директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов, оперната певица Александрина Пендачанска, писателят Захари Карабашлиев, художничката Дили Бозаджиева, писателката Теодора Димова, диригентът Десислава Стефанова, музикантът Теодосий Спасов, актьорът Руси Чанев, филмовият режисьор Стефан Командарев, цигуларят Васко Василев, художничката Кина Бъговска и режисьорът Явор Гърдев. 

Тази вечер празнуваме културата, каза генералният директор на БНР Милен Митев. „Когато преди две години Нина Цанева предложи тази инициатива „Българските посланици на културата“, веднага я прегърнахме, защото виждаме в това потенциал за нещо голямо, нещо което да ни обединява“, отбеляза той. По думите му именно достиженията на българските културни дейци са това, което ни поставя на картата на света и ни дава най-силния дипломатически аргумент.  „Мисля, че след години, когато хората погледнат назад към днешното време, много от споровете и дребните теми, които ни разделят, ще бъдат забравени. Но постиженията на хората на културата, на хората на изкуството ще се запомнят във вечността“, допълни Милен Митев.

Събитието бе под патронажа на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел. „Културата е онова уникално нещо, което прави всеки един от нас неповторим. Това е нашето ДНК. Тя е богатство, тя е необятен хоризонт, тя е талант, тя е вдъхновение. Тя е онзи мост между минало, настояще и бъдеще, който ни прави по-добри, който ни кара заедно да търсим решения, да не виждаме само предизвикателствата и проблемите“, каза Мария Габриел по време на церемонията.

По думите ѝ тази награда е признание и мисия. „Това е може би най-благородната мисия, която е мисия и на дипломацията. Защото дипломацията търси да има мир, да има диалог, да сме открити повече един към друг и да се разбираме. Да преоткриваме културите заедно, да създаваме решения. И аз смятам, че това е неповторимата и уникална сила на културата“, посочи вицепремиерът. Тя допълни, че културата за първи път е приоритет във външната политика на България.

Творците са номинирани от слушателите на БНР, а изборът кои от тях да бъдат посланици на културата е на жури, председател на което е министърът на културата Кръстю Кръстев. „Тази вечер ние отдаваме заслуга на хората, които правят добри неща за България. Които разнасят нейната слава, които носят нейните гени, нейните таланти“, каза той.

Сред официалните гости на церемонията бяха министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова и министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева. Освен Кръстю Кръстев на събитието присъстваха още част от останалите членове на журито, сред които генералният директор на БТА Кирил Вълчев, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина Райна Манджукова, директорът на Държавния културен институт към министъра на външните работи Снежана Йовева-Димитрова, Нина Цанева.

Кампанията „Българските посланици на културата“ цели да открои постиженията на изтъкнати писатели, поети, драматурзи, художници, актьори, певци, композитори, кинодейци, представители на танцовото изкуство и други, които със своето творчество са прекрачили границата на страната и са я направили разпознаваема в световното културно пространство.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата