Медия без
политическа реклама

Управляващи и опозиция използват коронакризата, за да трупат точки

БСП изпраща депутати-лекари в закъсалите болници в Свищов и Шумен, активисти на ГЕРБ даряват кръвна плазма

15 Ноем. 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

И управляващи, и опозиция използват задълбочаващата се криза с коронакризата и колапса на здравната ни система, за да трупат точки в своя полза. "Трима депутати от БСП, които са лекари по професия, заминават да работят в болниците в Свищов и Шумен, които изпитват остра нужда от медицински кадри в битката с пандемията от коронавирус", обяви лидерът на левицата в неделя в профила си във Фейсбук. Депутатите са проф. Георги Михайлов, който е бивш шеф на Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания, урологът Десислав Тасков, както и специалистът по спешна медицина Илиян Тимчев.

"Проведохме разговор с тримата наши депутати-лекари: проф. Михайлов, Илиан Тимчев и Десислав Тасков. Те изявиха желание да заминат за там и да се включат в помощ на хората", пише Нинова.

"Обадих се на министъра на здравеопазването да даде съгласие да бъдат допуснати да лекуват в болницата. От него разбрах, че остра нужда от лекари изпитва и болницата в Шумен. Разговаряхме да разделим нашите депутати - единият в болницата в Шумен и двама в Свищов. Утре заминават. Благодаря на колегите-лекари. На всички българи кураж. Знам, че ще се справим, написа още лидерът на социалистите.

Решението идва на фона на критичната ситуация в болницата в Свищов "Д-р Димитър Павлович", където Covid отделението е препълнено, а няма нито един лекар. За пациентите грижат командировани медицински сестри от другите отделения, рехабилитатор и кинезитерапевт.

Кметът на Свищов Генчо Генчев стана доброволец, но в петък стана ясно, че е с положителен тест за Covid-19. Лекарите от местната болница отказват да влязат, посочи болничният управител икономистът Илиян Венков, който също влиза да помага.

Междувременно от ГЕРБ съобщиха, че близо 50 членове и симпатизанти на партията са дарили кръвна плазма. Те се включиха в кампанията на ГЕРБ, с която в понеделник партията призова свои членове, които са преболедували COVID-19, да бъдат съпричастни и да подпомогнат лечението на други болни като дарят плазма. Част от дарителите са станали донори на антитела дори преди старта на кампанията - когато са разбрали, че отговарят на изискванията за даряване, съобщиха от партията. 

Основните изисквания към кръводарителите са да бъдат на възраст между 18 и 65 години и да тежат над 50 килограма. Даряването може да стане след като са минали най-малко 40 дни след последния им отрицателен PCR-тест и здравословното им състояние не изисква прием на лекарства.

COVID-19 съдържа антитела, които организмът е произвел специално срещу коронавируса. Те се изключително ценни, защото се свързват с вируса и го елиминират от организма. Пациентите, които са преболедували Covid-19 с клинични прояви, са по-подходящи дарители на реконвалесцентна плазма поради повечето антитела, които съдържа тяхната плазма.

 

Последвайте ни и в google news бутон