Quantcast

Медия без
политическа реклама

Според МВФ достъпът до ваксините носи несигурност за 2021 г.

30 Яну. 2021
ЕПА/БГНЕС
Кристалина Георгиева

Достъпът до ваксини и тяхната ефективност са основни източници на несигурност в прогнозата за 2021 г. на Международния валутен фонд (МВФ). Това каза управляващият директор на организацията Кристалина Георгиева в интервю за Китайската централна телевизия (CCTV), цитирано от БНР. 

По думите ѝ пандемията се ускорява в много страни и несигурността е необичайно висока. "Ако светът действа бързо и ваксините са ефективни, може дори да бъдат надминати предвижданията ни за 2021 г. Но ако случаят не е такъв, тази положителна прогноза може да не се сбъдне", каза тя.

МВФ прогнозира, че световната икономика ще нарасне с 5,5% през 2021 г., с 0,3 процентни пункта над прогнозата от октомври.

"Виждаме голяма доза несигурност за 2021 г. Защо? Защото състезанието между мутиращ вирус и ваксини все още не е приключило и защото има неравномерност във възстановяването. 150 държави няма да достигнат предпандемичното си ниво през 2021 г., а 110 все още няма да достигнат предпандемично ниво дори през 2022 г. И докато средната прогноза е 5,5, има части от света, които са по-назад", обясни Георгиева.

Още по темата