Медия без
политическа реклама

Масовата ваксинация започна с опашки, хаос и скандали

При личните лекари софтуерът пак се оказа препъникамък

19 Февр. 2021Обновена
Пред "Пирогов" се изви опашка.
БНТ
Пред "Пирогов" се изви опашка.

Опашка се изви и настана суматоха пред столичната болница "Пирогов" днес - хора отидоха да се ваксинират срещу COVID-19, без да е ясно съвсем имат ли право. Причина за това бе съобщение на здравното заведение от вчера, че в петък, събота и неделя ще бъде имунизиран всеки желаещ, стига да попада в някоя от първите четири фази на ваксинационния план. От обявата не се разбираше трябва ли съответният човек да се е записвал някъде предварително. Днес болницата излезе с ново съобщение, от което се разбра, че не е нужно да си се записвал предварително. Ако попадаш в някоя от четирите фази, може да се имунизираш на място в момента. Ако обаче има чакащи, ще бъдеш записан за по-късно. Болницата отвори пет пункта за ваксиниране.

Няколко часа след това премиерът Бойко Борисов съобщи във Фейсбук профила си намерение "всички българи, които искат да се ваксинират, да могат да го направят максимално бързо. Това възложих на министъра на здравеопазването професор Ангелов, на Националния оперативен щаб и на Ваксинационния щаб". От поста му става ясно, че 4-ата фаза от ваксинационния план ще бъде обединена с другите етапи и в масовото ваксиниране ще могат да се включат и млади здрави хора, които не попадат в никоя от описаните приоритетни групи.

Редица граждани решиха все пак да се запишат на обявените от "Пирогов" телефони за имунизация срещу коронавирус. В края на деня им бяха давани часове за четвъртък-петък идната седмица с обяснението, че по-ранни няма. Други пък докладваха, че не са успели да се свържат въпреки упоритото набиране.

В "Пирогов" се използва препаратът на "Астра Зенека". „Към настоящия момент хората нямат право да избират. Това е ваксината, тя не е по-лоша от останалите“, обясни началникът на Медицинския център към болницата Силвия Чолакова. Междувременно здравните служби отчитат отлив на желаещи във втората и третата фаза на ваксинационната кампания. „Именно затова беше взето решение да се включат участници от следващата -четвърта фаза. Наблюдаваме, че участници от втора и трета фаза не се явяват на организираните от Регионалните здравни инспекции дати за ваксиниране”, обясни изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов пред Нова ТВ.

Преди поставянето на ваксина всеки желаещ да се имунизира задължително се преглежда от специалист. „Връщали сме пациенти, които са неподходящи за ваксина. Пациенти с температура, дами с филъри и ботокс“, добави Чолакова.

 

И пак софтуерни проблеми

 

Днес се създаде надежда, че при личните лекари ваксинацията също потръгва. Тяхното участие в кампанията започва с четвъртата фаза - възрастните и хронично болните. Затова днес започна разпределението на постъпващите дози при тях, обяви здравната каса. Оказа се обаче, че за да отчитат поставените ваксини, общопрактикуващите лекари отново трябва да настроят софтуерните си продукти, което ще отнеме време. „За съжаление, в един ден се получиха и указанията от НЗОК за начина на отчитане и формата на нашите електронни отчети. Нашите програмисти трябва да пригодят софтуера за всяка ваксина”, разясни вчера пред Нова телевизия Георги Миндов от софийското сдружение на общопрактикуващите медици.

 

Доставки

57 600 дози от ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca пристигнаха днес и са разпределени към РЗИ-тата в страната. Това е третата доставка от препарата на AstraZeneca, съобщи МЗ. Следващата доставка на ваксини срещу COVID-19 се очаква да пристигне в понеделник и ще бъде от производителя Pfizer/BioNTech – 25 740 дози.

 

Скандали в Пловдив

В Пловдив пък се стигна до големи скандали, след като много хора бяха извикани наведнъж сутринта, но някои трябваше да висят на опашка по 4-5 часа.

Към 11:30 хора, дошли за ваксиниране с посочен от РЗИ час 8:30, още не бяха минали през имунизационните кабинети.Пред едно от помещенията за ваксинация са се струпали над 30 души, проветряване на въздуха на практика няма, противоепидемични мерки не се спазват, предаде репортер на БНР от Пловдив.

"Ако някой от записаните за ваксинация точно на 19-ти февруари не може да бъде ваксиниран на същия ден, може да го направи и в следващите дни. Мястото му в списъците и дозата от ваксината, предназначена за него не се губят", заяви заместник-директорът на РЗИ в града д-р Аргир Аргиров.

И в Пловдив за днешната кампания бе използван препаратът на компанията „Астра Зенека“, чийто реимунизационен период е до 75 дни. Суматохата и там, и в "Пирогов", се обяснява с желанието на държавата за един ден да сложи 10 000 дози общо в страната. Часове по-рано Борисов зададе такъв темп занапред, но неофициано задачата бе спусната още през седмицата. Именно днес бе "пилотната реализация" на ударното ваксиниране. Достигната ли е бройката, ще стане ясно утре.

На 19.02.2021г. стартира масовото ваксиниране в най-големият ваксинационен център в Пловдив - РЗИ.

 

Още по темата: 

 

Българските здравни власти планират за днес най-мащабната акция по ваксиниране, като компенсация за бавния темп досега. Целта им е да имунизират цели 10 000 души в рамките на деня. Наставлението е спуснато устно към Регионалните здравни инспекции (РЗИ).

 

Още по темата