Quantcast
Част от блокираните в Гърция българи могат да се върнат без пречки | СЕГА
facebook
twitter

COVID-19

Част от блокираните в Гърция българи могат да се върнат без пречки

Сънародниците ни, които пътуват с автомобил, трябва да си извадят изрични удостоверения
Обновена
495
 БГНЕС

Част от блокираните в Гърция български граждани, коите не могат да се завърнат в България заради наложените антиковид мерки в южната ни съседка, могат да се завърнат в страната без пречки. Министерство на външните работи на Гърция уточнява, че българите в Гърция, които нямат регистрация на постоянно пребиваващи, нямат нужда от удостоверение, издадено от задграничните ни представителства за връщане в България с автобус. Те ще могат да удостоверят правото си на движение между административните области на грция и в рамките на града, в който се намират, като представят закупен билет за България и документ за самоличност. Същият регламент ще се прилага и при пътуващи със самолет - предвижването ще става срещу представен билет за патуване и лични документи. 

Удостоверение ще бъде необходимо за желаещите да напуснат страната българи с лек автомобил. Документът се издава от посолството в Атина или генералното консулство в Солун. Удостоверението следва да съдържа данните на пътуващите, адрес на който са пребивавали по време на престоя си в Гърция, постоянен адрес в България, дата и час на тръгване, данни за автомобила – марка, модел, регистрационен номер и ГКПП, през което ще напуснат страната. 

За проблема с блокираните в Гърция българи заради наложените от местните власти мерки срещу коронавируса се разбра по-рано от съобщение на външното ни министерство.

“По информация на гръцките власти към този момент е невъзможно придвижването на гражданите, намиращи се извън административните области, в които са разположени посолството ни в Атина и генералното ни консулство в Солун. Сънародниците ни е необходимо да изчакат облекчаване на мерките”, посочват от българското МВнР.

Изключения от ограниченията се допускат в случаи, когато се налага придвижване до/от работното място, за което е необходимо да се предостави удостоверение от работодател, както и при пътуване по здравословни причини, и за придвижване до мястото на постоянно местоживеене (но само еднократно). Сред изключенията попадат и граждани, на които трябва да бъде издаден временен паспорт за завръщане в България. За целта се изискват съответните документи, удостоверяващи причината и необходимостта от пътуване извън съответната област.

От дипломатическото ни ведомство напомнят, че понастоящем практиките за ограничаване на коронавируса в отделните административни области на Гърция се различават. Затова съществува риск българските граждани, пропуснати да преминат в дадена област, да бъдат глобени в друга. Възможно е дори да бъдат глобени, независимо от това, че имат документ от посолството, който удостоверява насрочена среща в мисията по причини, които попадат в посочените по-горе изключения.

УСЛОВИЯ ЗА ВЛИЗАНЕ И ИЗЛИЗАНЕ ОТ ГЪРЦИЯ

През ГКПП „Кулата-Промахон" се допуска преминаване на леки и тежкотоварни автомобили, както и на автобуси. За пътуващите с леки автомобили и автобуси граждани на  страни - членки на ЕС, включително на България, влизането в Гърция е възможно в интервала между 05:00 ч. до 21:00 ч. Необходимо е пътуващите да разполагат с попълнен PLF формуляр и генериран QR код, както и с отрицателен PCR тест.

На влизане в Гърция в часовия диапазон между 21:00 ч. и 5:00 ч. се  пропускат само гръцки граждани с леки автомобили и автобуси, които изчакват на паркинга след граничния пункт до 5:00 ч.

По информация на посолството ни в Атина ограниченията на граничния пункт са свързани с мерките, предприети в окръг Серес, на територията на който попада ГКПП „Промахон". С оглед на ограниченията за излизане от окръзите Серес и Солун при определени условия през тях е възможно преминаване (транзитно) за достигане до други области на страната. Пътуващите обаче трябва да са снабдени с необходимите документи, изисквани от гръцките власти, доказващи основанието за пътуване (служебни причини, медицински причини, еднократно завръщане до мястото на постоянно пребиваване), както и да отчитат условията за допустимия брой пътници в едно МПС и условията за носене на предпазни маски.

Режимът на преминаване на товарните автомобили през ГКПП „Промахон" не е променен.  Шофьорите, които превозват търговски стоки, следва да разполагат с попълнен PLF формуляр и генериран QR код, но за тях не се изисква PCR тест.  Те имат право да преминават с един помощник-шофьор, което се доказва със съответните документи.

През ГКПП „Маказа-Нимфея" се допускат само гръцки граждани или граждани на държави – членки на ЕС, включително България, които притежават разрешение за постоянно пребиваване в Гърция. Те трябва да разполагат с попълнен PLF формуляр и генериран QR код, както PCR тест.

Допуска се преминаване на тежкотоварни автомобили с общо тегло до 3,5 тона, осъществяващи търговски превоз. Шофьорите трябва да са снабдени с всички изискуеми служебни документи за пътуване, както и с попълнен PLF формуляр и генериран QR код.

Преминаването през граничния пункт се осъществява в часовия диапазон от 07:00 ч. до 23:00 ч.

Влизането в Гърция през ГКПП „Илинден-Ексохи" и ГКПП „Капитан Петко Войвода – Орменион" е възможно само за тежкотоварни автомобили, като се допуска само един шофьор, разполагащ с попълнен PLF формуляр и генериран QR код.  

Припомняме, че във връзка с мерките, предприети в Гърция с цел ограничаване на коронавирусната инфекция, се забранява придвижването извън границите на окръзите, с изключение на случаите, когато се налага придвижване до/от работното място, пътуване по здравословни причини, пътуване за придвижване до мястото на постоянно местоживеене (еднократно), като за целта се изискват съответните документи, удостоверяващи причината и необходимостта от пътуване извън окръга.

Въведена е и забрана за излизане и движение на гражданите от 21:00 ч. до 5:00 ч. сутринта. Движението в този времеви интервал е разрешено по изключение за придвижване от/до работното място, по здравословни причини (придвижване до аптека, лекар, болница или здравен център, след предварителна консултация и съответна препоръка), индивидуално с домашен любимец.

Обръщаме внимание, че българските граждани, които се намират на територията на Гърция и нямат регистрация като постоянно пребиваващи, трябва да получат удостоверение от посолството ни в Атина или от генералното ни консулство в Солун, ако искат да се завърнат в България с лек автомобил, преминавайки през различни области на страната.

Удостоверението следва да съдържа данните на българските граждани, адрес на който са пребивавали по време на престоя си в Гърция, постоянен адрес в България, дата и час на тръгване, данни за автомобила – марка, модел, регистрационен номер и ГКПП, през което ще напуснат страната.

За български граждани, желаещи да напуснат страната със самолет, не е необходимо удостоверение. В този случай целта на пътуването се удостоверява с лична карта или паспорт и закупен билет.

КОНТАКТИ ЗА СЪДЕЙСТВИЕ

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството ни в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510.

Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл адресите: [email protected];[email protected][email protected];[email protected]

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: [email protected].

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Фитнесите и моловете отварят от началото на февруари

25.01.2021

1816 23
Английският щам е на път да изхвърли платнените маски

22.01.2021

21399 75
Германия ще лекува COVID-19 със скъп коктейл от антитела

25.01.2021

2493 15

Коментари

whoever1

яко

така се прави

Влез или се регистрирай за да коментираш