Медия без
политическа реклама

Защо автомобилните изложения са на доизживяване 

Пандемията, икономическите трудности и хаосът в комуникацията карат сектора да се променя

26 Авг. 2022
ЕПА/БГНЕС
Активисти протестираха срещу провеждането на миналогодишния автосалон в Мюнхен.

Допреди няколко години автомобилните салони бяха най-популярните събития в индустрията, но те вече отиват в историята. Поредното доказателство дойде само преди няколко дни – официално беше съобщено, че автомобилното изложение в Женева през 2023 г. се отменя.

Това става за четвърти пореден път, като причините според организаторите са трудната геополитическа и икономическа ситуация, както и непредсказуемото развитие на пандемията от COVID-19. Предстои да се организира само есенна сесия в Доха догодина, тъй като има сключени договори с Катар.

Следователно, ако 2023 г. може да представлява връщане към нормалността, ето че светът на големите автомобилни събития претърпява още един удар. И той най-вероятно ще ускори този процес на преход, който вече е започнал. Всъщност, това е

 

упадък на един формат, който вече не е подходящ за съвремието

 

Споменът за пандемията е все още свеж и осезаем. По време на пандемията имаше стотици отменени събития. В това число и автомобилни изложби, разбира се. Първият салон, който падна, беше именно този в Женева през март 2020 г. И това предизвика сериозни последици, тъй като парите, платени от производителите на автомобили за участие, не им бяха възстановени.

С други думи, компаниите са платили, и то милиони евро за всяка марка, за събитие, което не се е състояло. През следващите 18 месеца това се случи и с другите автосалони. Едва през септември 2021 г. в Германия най-накрая се проведе автомобилното изложение в Мюнхен – събитие, родено от пепелта на автомобилното изложение във Франкфурт.

Очевидно е, че автомобилните изложби вече нямат същата привлекателност. Може би за обществеността все още имат, но не и за производителите. Това се вижда от непрекъснато увеличаващия се брой на компаниите, които се отказват. Все повече основни марки не желаят да харчат пари, като някои от тях предпочитат да организират малки събития, на които да представят самостоятелно своите модели.

Причината е почти очевидна – защо да се плащат милиони, за да се окаже компанията обградена от конкуренцията и да се бори, за да привлече вниманието на пресата и обществеността, когато може да организира нещо далеч по-евтино?! Освен че се пестят пари, така има и максимален резултат по отношение на комуникацията.

Към всичко това трябва да добавим инструментите, които бяха възприети от пресслужбите и маркетинговите отдели по време на локдауна. Онлайн презентации, стрийминг на живо, дейности по ангажиране чрез социални медии са

 

изключително ефективни формули за представяне на нов модел

 

И струват по-малко от всяка друга инициатива. Започнаха да процъфтяват и някои събития, които доскоро бяха определяни като второстепенни. Сред тях, например, е проведената през миналия уикенд "Автомобилна седмица на Монтерей" (Monterey Car Week) в Пебъл Бийч, Калифорния, която предизвика огромно внимание в САЩ. Същото се отнася и за "Фестивала на скоростта" в Гудууд (Goodwood Festival of Speed), който се провежда всяко лято в Англия.

Комбинацията от собствени технологии сега е толкова силна, че изложението за потребителска електроника (CES) в Лас Вегас всяка година се превръща в сцена, която е по-важна за автомобилните производители. И те го използват, за да покажат най-новите си разработки. Същото важи, макар и в по-малка степен, за Световния мобилен конгрес в Барселона. 

Нека обаче видим какво се случва в момента с най-големите автосалони:

 

Детройт

Официалното му име е Северноамериканско международно автомобилно изложение (NAIAS). Фокусирано е основно върху представянето на модели за американския пазар. То се провежда всеки януари от 1907 г. насам, но през 2021 г. бе отложено за септември и се превърна в изложби на открито. За 2022 г. е планирана същата формула, за да се избегне конкуренцията от CES в Лас Вегас, което всъщност се провежда през януари.


Франкфурт/Мюнхен 

IAA се провежда във Франкфурт на Майн от 1951 г. и след това в Мюнхен от 2021 г. От 1991 г. се провежда на всеки две години, в нечетни години, редувайки се с автомобилното изложение в Париж. Това беше първото европейско изложение, което се адаптира към новите формули на открито с изданието за 2021 г. Вече са потвърдени датите за 2023 г. – от 5 до 10 септември.

 
Женева 

Със сигурност едно от най-известните изложения в света. Първото издание датира от 1905 г. и преди пандемията е било спирано само заради световните войни. Именно в "Палекспо" в Женева бяха представени едни от най-красивите автомобили в света – от Lamborghini Miura до Bugatti Chiron, минавайки през Ferrari 288 GTO. През 2023 г. няма да има, но за пръв път ще се организира негова версия извън Европа – в Катар.


Лос Анджелис 

Провежда се всяка година между края на ноември и началото на декември в калифорнийския град от 1907 г. Спира само заради Втората световна война и пандемията от коронавирус. През 2021 г. отново отвори врати. Подобно на събитието в Детройт, неговото значение за европейския пазар нарасна.

 
Ню Йорк

Отменено през 2020 г. и 2021 г., автомобилното изложение в Ню Йорк (NYIAS) отвори отново вратите си през пролетта на 2022 г. Първото издание датира от 1900 г. Също така представените модели имат повече или по-малко пряко значение за пазарите в Европа и Азия.

 
Париж 

Това е най-старият автосалон в света и датира от 1898 г. След принудителното спиране, през 2022 г. той се готви да се завърне с по-рационализирана формула и във връзка с Equip Auto – панаир, посветен на автомобилните следпродажбени услуги и услуги за свързана мобилност. Провежда се от 17 до 23 октомври. 


Пекин 

Провежда се от 1990 г. и скоро се превърна в едно от най-важните автомобилни изложения в света, включително и за европейските производители. Провежда се на всеки две години, редувайки се с автомобилното изложение в Шанхай – между април и май. Последното издание беше отменено поради коронавируса и новите дати все още не са съобщени.


Шанхай 

Китай е най-големият пазар в света за автомобилната индустрия. Излишно е да споменаваме глобалното значение на автомобилното изложение в Шанхай. Провежда се на всеки две години през април. За първи път е организирано през 1985 г.


Токио

Организиран за първи път през 1954 г., той се провежда на всеки две години между октомври и ноември и се смята за един от най-важните салони въпреки факта, че обикновено се представят повече прототипи и концепти, отколкото серийни автомобили. Отменен през 2021 г., а за изданието през 2023 г. обещава да се актуализира чрез интегриране на всички индустриални аспекти на мобилността. Салонът трябва да промени името си на Japan All-Industry Show и да се съсредоточи върху устойчивата мобилност и технологичното развитие. Датите все още не са обявени официално.

 

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?