Медия без
политическа реклама

За какви повреди сигнализира замръзналото предно стъкло

30 Ноем. 2023

Понякога на опитен шофьор му е достатъчно да забележи дребен детайл в интериора на колата, за да разбере, че нещо не е наред с колата. Малцина от собствениците на автомобили обаче, небрежно поглеждайки паркираните на заснежения паркинг автомобили, обръщат внимание на точно такъв детайл. Някои коли имат скреж от вътрешната страна на предното стъкло, докато повечето са чисти.

Повечето няма да обърнат внимание. Знаят, че когато двигателят загрее, топлият въздух от парното на колата ще разтопи този скреж, само дето тогава той ще се превърне в капки вода, които ще трябва да попиват с нещо.

Всъщност за собственика на автомобила вледененото предно стъкло би трябвало да е причина и за притеснение. Скрежът е продукт на конденза на водните пари от въздуха в купето, които най-често са следствие от банална влага, влизаща и от мокрите обувки на водача и спътниците му. След отстраняването ѝ, всичко би трябвало да е наред.

Когато обаче гумените стелки под краката са сухи, но стъклото все още се заскрежава отвътре, значи излишната влага е постоянно в кабината. Най-лекият вариант при това положение е, ако става въпрос за проблеми във вентилационната система.

Например - заради филтъра на купето, който не е сменян дълго време. Ако е задръстен, вентилацията в колата е лоша и дори човешките изпарения се издухват неефективно. Да не говорим за влагата от мокри дрехи или обувки. Решаването на проблема е лесно - сменя се филтърът с нов и собственикът се радва на чисто предно стъкло в мразовита сутрин. Но когато всичко е наред с филтъра, а ледът не се отдръпва, има повод за по-сериозни притеснения.

Това означава, че влагата постоянно влиза в купето. Например, през уплътнение, което не е плътно залепено, или пък разкъсано. Достатъчно е да се появи малка пукнатина в него и тапицерията на салона почти винаги ще бъде влажна. Последицата ще е не само замръзнало предно стъкло, но и корозия на купето отвътре.

Положението се спасява само със замяна на уплътението, което понякога е трудна и скъпа задача, но все пак решава проблема и предотвратява по-големи неприятности.

А при доста стари автомобили материалът на тръбопроводите, които доставят антифриз от двигателя към "печката", остарява с времето и на някои места се напуква. Оттам течността може да започне да влиза в салона и да се изпарява там. Тогава ситуацията ще се коригира само чрез разглобяване на предната част на кабината и подмяна на старите тръби - отново скъпо и досадно упражнение, но необходимо.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

автомобили

Още по темата