Медия без
политическа реклама

Xiaomi представи първия си автомобил

Производителят на смартфони пусна електрически седан, развиващ скорост от 265 км/ч

30 Дек. 2023АЛЕКС МИЛЕВ
Xiaomi

Китайският производител на смартфони Xiaomi показа първия си автомобил. Електрическият седан SU7 е проектиран от нулата и ще излезе на локалния пазар още догодина.

За производството му ще се използва усъвършенствана технология gigalithing, като конструкторите обещават, че ще го направят част от екосистемата на марката. Това означава, че SU7 ще работи безпроблемно с джаджите на Xiaomi, плюс това ще поддържа Apple CarPlay и AirPlay. На купувачите ще бъдат предложени версии с един и два електрически мотора.

Електромобилът беше представен на конференция за автомобилни технологии в Пекин. Това е седан с размерите на Porsche Taycan, който ще бъде част от CarIoT екосистемата на компанията и ще поддържа безпроблемна интеграция на смартфони и таблети Xiaomi. Идеалните пропорции също се открояват: видимо всички основни канони на автомобилния дизайн са спазени (например дължината на междуосието е четири диаметъра на колелата) - все пак Xiaomi покани бившия дизайнер на BMW Group - Крис Бенгъл за консултант.

Моделът SU7 е базиран на платформата на концептуалния модел Modena, която е направена с помощта на съвременна широкоформатна технология за леене (gigacasting или gigaliting). Този подход дава възможност да се получат елементи от носещата конструкция под формата на големи отливки, като по този начин се намалява броят на отделните части и, съответно, разходите.

Машината за леене Xiaomi Hypercasting тежи 9100 тона. По същество това е минифабрика, за която е създадена система за контрол на качеството, базирана на 400 параметъра и за първи път в историята на китайската автоиндустрия е създадена специална сплав Xiaomi Titan. В момента само задната част на пода е произведена по гигалитния метод, който иначе би изисквал 72 части и 840 допълнителни заварки при традиционен подход.

Посочено е, че устойчивостта на усукване на купето е идентична с тази на съвременните хиперколи, поставящи рекорди за скорост. Батерията с капацитет 101 кВт/ч е интегрирана в шасито - висока е, включително пода, само 120 мм, и притежава ефективен процент на заетост от около 77%, което е прилично за индустриалните стандарти (рекордът се държи от друг китайски автомобил - Zeekr, с 83,7%).

За топлоизолационен материал е използван аерогел. Освен това батерията е обвита в 17 слоя изолация за високо напрежение и е оборудвана с охладителна система с обща площ на радиатора от 7,8 м2. И накрая, осигурен е облачен мониторинг на състоянието на клетките и аварийно "нулиране" на електричеството в случай на сериозна повреда.

SU7 се захранва от електродвигатели, собствена разработка на Xiaomi. Те ще бъдат общо три. Първите, които ще влязат в масово производство, са модулите HyperEngine V6/V6s (s означава напрежение от 800 V), въртящи се с до 21 000 об/мин. През 2025 г. и двигателите HyperEngine V8s (27 200 об/мин.) ще започнат да се инсталират на автомобилите, като производителят разполага и с експериментални задвижвания с ротор, обвит с въглеродни влакна (35 000 об/мин.) - колкото на Tesla Model S Plaid.

Двумоторният SU7 произвежда мощност от 673 к.с. и въртящ момент 838 Nm, докато базовата версия с един двигател разполага с 299 к.с. Двата варианта се нуждаят съответно 2,78 и 5,28 секунди, за да ускорят от място до 100 км/ч. Максималната скорост е съответно 265 и 210 км/ч, а пробегът с едно зареждане - 800 и 668 км.

За седана е посочен рекордно нисък коефициент на въздушно съпротивление (Cx) от 0,195. Освен това той има активни аеродинамични елементи и усъвършенствана автоматизирана система за управление Xiaomi Pilot. Автопилотът се захранва от лидар, 11 камери с висока разделителна способност, три радара с милиметрови вълни, 12 ултразвукови сензора и две изчислителни платформи Nvidia Drive Orin. Те имат собствени алгоритми за обработка на данни и вземане на решения. Електрониката, например, може да начертае топографска карта на пътя в реално време и да изгради безопасни маршрути около възникващи препятствия.

Мултимедията на SU7 работи с най-новия чип Qualcomm Snapdragon 8295 и операционната система HyperOS. Диагоналът на централния дисплей е 16,1 инча. Характеристики на този електромобил са също въртящо се табло, превключватели на конзолата и волан, украсен в долната част с големи бутони в духа на Porsche. Седалките са тапицирани с кожа напа, има динамично вътрешно осветление, както и аудио система от 25 високоговорителя с поддръжка на съраунд звук. Вградени са и три цветови схеми за избор - Galaxy Grey, Twilight Red и Obsidian Black.

Предлагат се същия брой опции за цвят на тялото, като Xiaomi използва естествени нюанси, така че SU7 може да бъде поръчан в Bay Blue, Yahui Grey и Olive Green. Първият символизира морето, вторият - геоложките образувания в национален парк Ядан, а третият - скритата красота на природата. Според плана, демонстрационните копия на Xiaomi SU7 ще се появят в шоурумите през първото тримесечие на 2024 г. Цените обаче все още не са обявени.

Ключови думи:

автомобили, Xiaomi