Медия без
политическа реклама

Все повече електрически планове отиват на боклука

Ford e поредният производител, който отлага високите си цели за колите на ток

13 Май 2024АЛЕКС МИЛЕВ
Ford

През февруари 2021 г. Ford обяви планове да продава само електрически пътнически автомобили (EV) в Европа от 2030 г. Въпреки това по-бавното от очакваното навлизане на EV на пазара принуждава компанията да преразгледа първоначалния си план. Новата стратегия не изключва продажбата на автомобили с двигатели с вътрешно горене (ДВГ) през следващото десетилетие, стига да има достатъчно търсене.

Генералния мениджър на Ford за Европа - Мартин Сандер, признава, че ДВГ може да доживее и след 2030 г. Компанията е готова да предлага plug-in хибридни превозни средства, ако някой ги търси. Топ мениджърът също така признава, че търсенето на електромобили е било „по-слабо“ от първоначалната оценка на Ford.

През последните години Ford се подготвя за изцяло електрическа гама леки автомобили. Концернът шокиращо прекрати производството на Mondeo на 4 април 2022 г. в завода във Валенсия (Исп). Кросоувърът EcoSport беше изведен от пазара през декември 2022 г. от фабриката в Крайова (Рум). Компанията също така „уби“ Fiesta на 7 юли 2023 г. в завода си в Кьолн (Гер).

Миниванът S-Max/Galaxy се сбогува през април 2023 г., когато бяха произведени последните бройки във фабриката Almussafes във Валенсия (Исп). Следващата година последният Focus ще слезе от поточната линия в Саарлуис (Гер). И всичко това заради електрификация, която не върви по план.

Как Ford запълни тези дупки в своята унищожена европейска гама? Напълно електрическа версия на субкомпактния кросоувър Puma ще дебютира по-късно тази година. Puma Gen-E ще се сглобява в завода на фирмата в Крайова. Explorer с нулеви емисии, изграден на MEB платформата на Volkswagen пък ще влезе в производство през юни в завода в Кьолн.

Големите конкуренти правят нещата по различен начин в Европа. Volkswagen Group все още разполага с много автомобили с ДВГ - малки, като Polo/Ibiza/Fabia, и големи, като Passat/Superb или Tiguan/Kodiaq, плюс по-модерния Touareg.

По същия начин Stellantis предлага множество модели с двигатели с вътрешно горене, от суперминито Peugeot 208/Opel Corsa до лифтбек/комби среден размер Peugeot 508, с много кросоувъри и SUV автомобили между тях.

Някои марки все още дори продават автомобили от А-сегмент, като подходящи примери са Toyota Aygo, Hyundai i10 и Kia Picanto. Ford също имаше кола от този клас, но Ka+ беше спрян през септември 2019 г. Да, още един модел, който постепенно беше премахнат в Европа. Гамата за САЩ също е опростена, като се има предвид, че Fiesta, Focus и Fusion отдавна са изчезнали.

Ford определенопое огромен риск, като премахна някои от най-популярните имена от гамата си, надявайки се, че електромобилите ще хванат популярност. Търсенето на електрически автомобили обаче се бави, което поражда опасения относно залога, направен от компанията. Конкурентите не са пенсионирали традиционните си автомобили, така че хората на пазара за превозно средство, задвижвано с ДВГ, все още имат много възможности за избор.

Къде остава Ford? Puma и Kuga (позната като Escape в САЩ) са популярни продукти, но има много хора, които се интересуват от хечбеци, седани и комби. Тези клиенти просто ще трябва да търсят другаде.

Ключови думи:

автомобили, Ford

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?