Медия без
политическа реклама

Вече ще си говорим с колата чрез чатбот

Популярният ChatGPT първоначално ще се инсталира само в по-луксозните модели на Mercedes

16 Юни 2023

Набиращият световна популярност чатбот ChatGPT влиза и в автомобилите, като първоначално ще бъде инсталиран в по-луксозните модели на Mercedes. Това стана ясно от съвместно изявление на германския автопроизводител и разработчика на бота - OpenAI.

ChatGPT ще бъде съвместим с около 900 000 возила на територията на САЩ, в които са вградени системите MBUX на Mercedes. Вкарването на изкуствения интелект на OpenAI засега е тестово, като първоначалните планове са изпитанието да продължи 3 месеца, през които компанията да събере достатъчно информация как шофьорите използват технологията.

Mercedes е позволил софтуерно на водачите на колите и на пътниците в салона да издават набор от заявки с глас, като например да се включи отоплението на седалките. 

В прессъобщението на Mercedes се твърди, че шофьорите (и пътниците) не само ще могат да се обръщат към чатбота чрез фразата „Хей, Mercedes“, но също така ще могат да водят разговори с колите си. Според автомобилната компания чатботът ще направи отговорите на системата да звучат по-естествено и ще позволи на шофьорите да поискат информация за дестинацията или да отговорят на други запитвания, например - какво да сготвят за вечеря.

От Microsoft пък заявиха, че текущите интеграции (плъгини) един ден може да позволят на шофьорите да правят резервации за ресторанти, да резервират билети за кино и да изпълняват други задачи зад волана.

Данните от теста ще позволят на Mercedes да вземе решения за добавянето на изкуствен интелект и в други страни и на други езици, евентуално и на други автомобили на марката.

Партньорството с ChatGPT е нов бизнес за Microsoft, която направи многогодишна инвестиция за милиарди долари в компанията в началото на годината. Конкурентът Amazon.com отдавна работи по по-мащабно инсталиране на гласовия си помощник Alexa в автомобили и сега Microsoft на  практика отговаря на предизвикателството чрез OpenAI. 

През март американският консорциум General Motors заяви, че проучва използването на ChatGPT в превозни средства, като част от по-широкото си сътрудничество с Microsoft.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

автомобили, ChatGPT, Мерцедес

Още по темата