Медия без
политическа реклама

Успехът на Dacia вече застрашава Renault

Румънската марка се разраства бързо и често се конкурира успешно с компанията майка

08 Март 2024АЛЕКС МИЛЕВ
Renault
Бързият успех на по-евтините автомобили Dacia вече се отразява и на компанията майка Renaut.

Когато Renault купи Dacia от румънското правителство през 1999 г., малцина подозираха, че тази марка ще се превърне в ключов актив за френския автомобилен производител. Това беше успех, който позволи на Renault да има собствен център за автомобилно развитие в Централна и Източна Европа. Румъния бавно се събуждаше след години на комунистическо управление и имаше голямо търсене на превозни средства, пише Фелипе Муньос, главен анализатор в JATO Dynamics.

Почти 25 години по-късно Renault успява да запази своята независимост, което до голамя степен се дължи на Dacia. Продавайки достъпни и конкурентни модели, френската компания намери начин да увеличи присъствието си извън Европа и да си осигури по-големи приходи. Силата на Dacia в групата обаче е нараснала толкова много, че вече има съмнения дали тя не се превръща в заплаха за самата марка Renault.

През 2000 г., по време на първата пълна година на Dacia под контрола на Renault, продажбите на първата са 2% от обема на втората. Това беше непозната марка извън Румъния и Източна Европа, с много стара продуктова линия. Като компания, която дълго време се управлява по комунистическите икономически правила, тя е бюрократична, неефективна и напълно откъсната от реалността и нуждите на европейските клиенти.

Същото може да се каже и за други марки соцавтомобили от този период - Oltcit в Румъния, FSO Polonez в Полша, Tavria в СССР, AvtoZaz в Украйна и Zastava в Сърбия. Част от тази група беше и Skoda от Чехия, но тя беше придобита от Volkswagen Group през 1991 г.

Благодарение на Renault, глобалните продажби на Dacia се умножиха три пъти само за пет години, достигайки 150 000 единици през 2005 г. Това стана след представянето на първото поколение на Logan, проектирано от Renault не само за Румъния и Източна Европа, но и за развиващите се пазари, като Северна Африка и Латинска Америка.

През 2008 г., след цяла година на пазара със Sandero, Dacia продаде близо 260 000 бройки, което вече бе 11% от обема на Renault Group. Също през същата година бразилското подразделение на Renault започна да продава Sandero под марката Renault, така че действителният резултат на Dacia беше по-висок. Продажбите се увеличиха до 343 000 единици през 2011 г. - първата пълна година на Dacia Duster. Резултатът на Dacia е 814 000 броя от общо 2,72 млн. на групата.

Бързият растеж на румънския производител помага за подобряване на финансовите резултати на френската група с една доста проста формула: Dacia се позиционира като икономична марка и предлага конкурентни автомобили, използващи технология от предишните поколения модели на Renault. Това улеснява производството и намалява разходите, което спомага за предлагането на новите автомобили на много атрактивни цени.

На графиката се вижда съотношението в продажбите на Dacia (в жълто) срещу Renault (в синьо) през последните години. 

В резултата на Dacia са включени модели, които се продават и като Renault. Това са Sandero, Lodgy, Logan, Duster в Русия и бившите съветски републики, Афика и Азия; Oroch в Бразилия; Kwid в Китай и Taliant в Турция.

Сега Dacia е най-бързо развиващата се марка и понякога нейните продукти се конкурират с Renault в една и съща група. Пример за това е Sandero срещу Clio в Западна Европа или дори за Duster срещу Captur.

Факт е, че позиционирането на всяка марка е различно, но тъй като автомобилите Dacia са по-евтини, много хора са склонни да ги купуват. В същото време на развиващите се пазари имиджът на Renault дори се превръща в отражение на този на Dacia, която има по-голямо предлагане. И така неусетно се доближаваме до любопитната ситуация, при която Dacia продава повече от Renault.

Ключови думи:

автомобили, Dacia, Renault

Още по темата