Медия без
политическа реклама

Умното шофиране спестява от разходите за гориво

Поддържането на двигателя под 2000 оборота в минута е една от малките хитрини

17 Юни 2024
При скорости над 70 км/ч при градско шофиране разходът на гориво рядко скача.
При скорости над 70 км/ч при градско шофиране разходът на гориво рядко скача.

Спестяването на гориво съвсем не означава да карате твърде бавно. Понякога неразумното намаляване на скоростта, напротив, води до повишен разход на гориво. Каква скорост в града и на селски път се счита за оптимална?

 

Оптимална скорост в града

При градски скорости над 70 км/ч разходът на гориво се увеличава. Шофьорът често ускорява и спира и рядко превключва на по-висока предавка, като предпочита да развърти двигателя до 3000-3500 оборота. В този режим разходът на гориво може да се увеличи многократно.

По правило 1,6-литровите двигатели с естествено пълнене, които са оборудвани с леки автомобили, консумират приблизително 8-10 л/100 км бензин в градския цикъл.

Въпреки че, ако погледнете "паспортните" данни, можете да видите много атрактивни цифри за потребление в района на 6 л/100 км. За съжаление, те нямат нищо общо с реалността и изразяват само резултатите от лабораторни тестове, извършени на стендове по европейската методика NEDC (New European Driving Cycle).

Техниката на измерване в случая е проектирана да отговаря на строгите екологични стандарти Euro 5. Тези резултати се получават, когато автомобилът ускори до 50 км/ч за около 25 секунди с възможно най-ниската тяга на двигателя.

Естествено, никой не кара така, но ако си поставите за цел да поставите личен рекорд за икономия на гориво, можете да опитате. NEDC включва изключване на климатичната и мултимедийната системи, както и на фаровете, които консумират електричество, по време на тестовете.

След тръгване и достигане на приблизително 20 км/ч първо трябва да включите четвъртата предавка, а при достигане на 30 км/ч най-високата предавка и да увеличите скоростта само с леко натискане на педала на газта и без да позволявате на стрелката на оборотомера надвишава 1100 оборота. В този случай колата с риск от спиране може да се побере в "паспортните" данни.

Друг алгоритъм може да изглежда най-вероятен в градския трафик, а именно ускорение в ритъма на трафика, но при достигане на скорост от 50-60 км/ч преминаване към най-високата степен на скоростната кутия.

Ако колата е оборудвана с механични скорости, тогава ще трябва да включите най-високата пета или шеста (ако има такава) предавка веднага щом стрелката на тахометъра достигне 1,5 оборота.

При тези скорости модерен инжекционен двигател вече има до 80% тяга и е в състояние да поддържа доста уверено движение. В същото време консумацията на бензин ще бъде намалена с един и половина до два литра, а в някои случаи и повече.

 

Оптимална скорост по магистрала

При движение по селски пътища с ограничение на скоростта от 90 км/ч разходът на гориво обикновено е намален. Автомобилът получава достатъчно кинетична енергия и се нуждае само от гориво, за да преодолее съпротивлението на въздуха и повърхностното триене.

Съпротивлението на въздуха нараства пропорционално на скоростта. Следователно увеличаването на скоростта дори с 30 км/ч ще доведе до увеличаване на разхода на гориво с една трета.

Най-оптимално би било да поддържате скорост на шофиране от порядъка на 80-85 км/ч, доближавайки се до изчислените стойности на разхода на гориво според алгоритъма NEDC

Според информационния лист разходът на 1,6-литровия атмосферен двигател по магистралата варира около 6-7 литра. Тази цифра може да бъде постигната, ако държите двигателя под 2000 оборота в минута и позволявате на колата често да се спуска по склонове без смяна на предавките.

Освен това модерните федерални магистрали имат радиус на завиване, базиран на скорост от 80 км/ч. Поддържайки тази скорост, можете да шофирате с часове на най-висока предавка, без да прибягвате до аварийно спиране и често ускоряване.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

автомобили

Още по темата