Quantcast
Три големи компании ще плащат тежки глоби | СЕГА
facebook
twitter

Автомобили

Три големи компании ще плащат тежки глоби

Mercedes, Volkswagen и Jaguar Land Rover не успяват да покрият новите екостандарти
1 596
 Mercedes
Производителят на Mercedes - Daimler, няма да успее да спази новите изисквания и ще бъде глобен.

Според новите правила в ЕС от 2020 г. средните нива на вредни емисии (въглероден двуокис - CO2) на новите автомобили трябва да не превишават 95 гр. на километър пробег. До края на годината все още има време, но вече е ясно кои производители няма да успеят да се справят с новите екологични стандарти и ще трябва да плащат сериозни глоби.

Отделяният от автомобилите въглероден двуокис се изчислява според средния разход на автомобила, пресметнат по новата методика WLTP. За бензиновите модели това съответства на 4.1 л/100 км, а при дизелите - на 3.6 л/100 км. Съответно, производителите могат да продават машини с по-голям разход, който да бъде компенсиран от реализираните на пазара електромобили.

Това означава, че ако една компания продаде в Европа 100 коли с разход 8.2 л/100 км и още 100 електромобила, тя не е заплашена от глобите, които са доста тежки - 95 евро на всеки грам вредни емисии отгоре за продаден автомобил.

Според изчисления на Bloomberg благодарение на увеличените продажби на електромобили и зареждащи се хибриди през 2020 г. в нормата ще се вместят PSA Group (Peugeot, Citroen, Opel), Volvo, Renault Group и BMW Group. В същото време производители като Daimler (в него влиза Mercedes-Benz), Jaguar Land Rover и цялата група Volkswagen няма да успеят и ще бъдат глобени. Данни за корейските и японските компании не се съобщават.

Концернът FCA, който обединява групите Fiat и Chrysler, използва вратичка в правилника, за да не плаща глоби. Неговите модели не покриват новите екологични стандарти и това би донесло финансова санкция, която се изчислява на 1.1 млрд. евро. Законите обаче позволяват на всеки производител да си закупи квоти за вредни емисии и FCA направи именно това, като сключи договор с производителя на електромобили Tesla. Така вредните емисии на Tesla, които са нулеви, ще компенсират напълно тези на бензиновите и дизеловите модели на FCA. Tesla пък съответно ще получи сериозна сума, с която ще построи новия си завод в Германия.

Подобен подход опитва и Renault, откъдето обявиха, че търсят партньори в Европа, чрез които да покрият новите екологични изисквания. Френският производител продава достатъчно електромобили и може да си позволи съюз с други компании, чиито вредни емисии да компенсира срещу заплащане. Отделно от това Renault е част от алианс с Nissan и Mitsubishi, които също произвеждат и продават електромобили и хибриди.

Ключови думи:

автомобили
1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

НСО купува 10 нови луксозни автомобила за близо 700 000 лв.

24.10.2020

4716 24
Kia Sorento също получи електродвигател

23.10.2020

295
Хибридните автомобили се оказаха не толкова екологични

19.10.2020

3371 5

Коментари

Evasion

Както някой вече бе писал тук - екологията е за бедните. Богатите плащат и си мърлят (въздуха) на воля. Де грета, де тумберг де!

Влез или се регистрирай за да коментираш