Медия без
политическа реклама

Транспортът на бъдещето дефилира в Токио

Японското изложение показва перспективите пред автомобилите

24 Окт. 2019
 Президентът на Lexus International Йошихиро Сава представи модела LF-30 на автосалона в Токио.
ЕПА/БГНЕС
Президентът на Lexus International Йошихиро Сава представи модела LF-30 на автосалона в Токио.

Едно от последните автоизложения за тази година е това в Токио, а там местните производители представят най-новите си модели. Напоследък обаче тези премиери са изместени от машини, които трябва да ни покажат какъв ще е транспортът на бъдещето. Това са концептуални прототипи, които едва ли ще се появят в серийно производство, но със сигурност някои от технологиите в тях ще се използват след време.

Пример за това е марката Lexus, която отбелязва своята 30-годишнина. Засега компанията още не е направила електромобил, като предпочита да залага на хибриди. На автосалона в Токио обаче представи модела LF-30, който показва как в Lexus си представят електрическите коли на бъдещето. Концепцията Lexus Electrified предвижда до 2030 г. да бъдат създадени технологии за електрическа мобилност, които ще помогнат на човека да продължи да изпитва удоволствие зад волана, като те дори ще направят управлението на автомобила още по-приятно от сега.

Това ще стане възможно с оптимизация на характеристиките на колата и тясното обединение на всички системи за управление. Именно заради визуализацията на тези намерения е създаден и футуристичният концептуален модел. Той разполага с електромотори за всяко колело, благодарение на което дизайнерите получават пълна свобода на действие. Така се съчетава конструкцията с две врати с просторен салон с 4 седалки.

Lexus LF-30 е смарт автомобил, който прави много за човека. Например така настройва система за безкабелно зарядно, че да се съобрази с ежедневното разписание на собственика. Разпознава и гласа на всеки отделен водач и веднага подготвя предпочитаните от него настройки на климатика, шасито, навигационната и други системи.

Машината има няколко режима на автономно движение, като може да се движи и да паркира без шофьор. Има дори автоматичен дрон Lexus Airporter, който сам взима натовареното в багажника и го доставя до дома на собственика. Батерията с капацитет от 110 кВт/ч осигурява пробег от 500 км, а мощността на електромоторите от 500 к.с. позволява ускорение от 0 до 100 км/ч за 3.8 секунди. Максималната скорост е 200 км/ч.

За управлението на силовия агрегат в Lexus използват технология, която позволява мигновена промяна на задвижването. Всички мотори се управляват отделно, така че LF-30 може да бъде с предно или задно предаване, както и със задвижване на четирите колела. Системата за векторизация на тягата може да се контролира със софтуера, а тъй като става дума за автомобил на бъдещето, липсва всякаква механична връзка на волана и педалите с шасито.

Подобен подход използва и друга японска марка - Suzuki, която вероятно ще спечели приза за най-ефектен експонат в Токио. Самото име на автомобила е необичайно - Waku SPO. Това е компактен градски модел, чийто клас не може да се определи. Той представлява комбинация от комби и купе с 4 врати. Тези отзад са скрити и се отварят срещу посоката на движение. Задната част на покрива пък се прибира в багажника, като по този начин се променя и силуетът на автомобила, а също така и пространството в самия него.

Задвижването на Waku SPO е с хибриден агрегат, съставен от бензинов двигател и електромотор, който се зарежда от електропреносната мрежа. Машината предлага сериозни възможности за трансформация, като за това помагат осветлението на решетката на радиатора и цифровият приборен панел. Дизайнът е в ретростил - с хромирани джанти, кръгли модулни фарове и огледала със странна форма, която се дължи на факта, че те всъщност са камери. От Suzuki твърдят, че автомобилът им разполага с всички съвременни технологии, което се доказва и от името му. На японски waku waku означава възторг.

В Nissan също гледат уверено към бъдещето със своя концептуален модел IMk, направен в стил "вечен японски футуризъм". Тази дизайнерска философия трябва да определи облика на компактните градски автомобили на бъдещето. Nissan IMk със своите 3434 мм дължина е именно такъв. Той не само е с подходящи размери, но и се задвижва от електричество, като засега обаче от Nissan не разкриват техническите му характеристики.

В облика на Nissan IMk има доста препратки към японската култура. Сред тях са "меденият" цвят на каросерията, както и дървените и платнените елементи в интериора. Те се съчетават с високи технологии, като в салона няма нито един физически бутон или превключвател. Всички системи за управление се ръководят от два холографични дисплея.

Машината разполага и с функция за самостоятелно паркиране, а идентификацията на шофьора може да става с приложение на смартфона. Естествено, има и непрекъснато връзка с онлайн сервизи и услуги. Общо взето, идеалното средство за придвижване в града.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата