Медия без
политическа реклама

Toyota вещае електрически бум с революционна батерия

Ще бъдат двойно по-леки, но много по-издръжливи и с пробег от 1200 км

05 Юли 2023
Pixabay

Японският автомобилен гигант Toyota обяви, че е постигнал технологичен пробив, който ще позволи да се намалят наполовина теглото, размерът и цената на батериите, а това вещае мощен напредък за електрическите превозни средства. Вторият по големина производител в света вече следваше план за пускане до 2025 г. на автомобили с усъвършенствани твърдотелни батерии, предлагащи много предимства в сравнение с тези на течна основа.

Във вторник японската компания съобщи, че е опростила производството на материала, използван за направата им. И нарече откритието "значителен скок напред", който може драстично да намали времето за зареждане и да увеличи пробега на шофиране.

"Както за нашите течни, така и за нашите твърдотелни батерии ние се стремим да променим драстично ситуацията, защото настоящите батерии просто са твърде големи, тежки и скъпи - каза Кейджи Кайта, президент на изследователския и развойния център на Toyota за въглеродна неутралност. - По отношение на потенциала, ние ще се стремим да намалим всички тези фактори наполовина."

Дейвид Бейли, професор по бизнес икономика в университета на Бирмингам, коментира, че ако твърденията на японците са основателни, това наистина може да бъде важен момент за бъдещето на електромобилите.

"Често има пробиви на етап прототип, но след това разрастването е трудно - заяви той. - Ако това е истински пробив, може да промени играта. Нещо като Светия граал на акумулаторните превозни средства."

Кайта добави, че компанията е намерила начин да направи батериите по-издръжливи и смята, че може да произведе твърда батерия с пробег от 1200 км (745 мили), която да се зарежда за 10 минути или по-малко. Компанията очаква да може да произвежда твърдотелни батерии за серийни електромобили от 2027 г. нататък.

Твърдотелните батерии са широко възприемани като потенциален повратен момент за електрическите превозни средства именно заради надеждата за несравнимо по-кратко време на зареждане, увеличаване на капацитета и намаляване на риска от пожар, свързан с литиево-йонните батерии, които използват течен електролит. Но твърдотелните батерии обикновено са по-трудни и по-скъпи за производство, което ограничава търговската им рентабилност.

Toyota обаче твърди, че може да опрости процеса и да направи твърдотелните батерии по-лесни за производство от литиево-йонните. Засега японският концерн се счита за изоставащ в сравнение с конкурентите на пазара на електромобили. През юни м. г. компанията изтегли 2700 от първите си електрически превозни средства поради опасения, че колелата може да паднат.

Миналия месец британската Служба за рекламни стандарти пък забрани рекламите на Toyota и Hyundai заради преувеличаване на скоростта, с която може да се зареждат електрически автомобили, и подвеждане на потребителите относно наличието на точки за бързо зареждане в Обединеното кралство и Ирландия.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата