Медия без
политическа реклама

Toyota превърна Yaris в истинска ракета

Версията GR получи най-мощния 3-цилиндров двигател на планетата

24 Яну. 2020
Тойота

През последните няколко месеца японският производител Toyota показа няколко спортни модела, а премиерата на последния се състоя само преди дни. Това е версия на компактния хечбек Yaris, която е получила добавка GR (Gazzo Racing - името на тунинг ателието, което работи с колите на бранда) към името си, а като характеристики се доближава до истинска ракета.

Toyota Yaris GR е оборудван с най-мощния в света 3-цилиндров двигател, поставян на стандартен автомобил. При работен обем от 1,6 литра турбомоторът развива мощност 260 к.с. (версията за Япония е дори с 270) и въртящ момент 360 Nm. Агрегатът работи в комбинация с 6-степенна механична скоростна кутия и система за задвижване на четирите колела.

Разпределението на въртящия се момент между двете оси става във "високо чувствителна" муфа, която на теория може да предава до 100% от тягата на всяка ос. Шофьорът обаче ще има възможност да фиксира разпределението на въртящия момент, като избере един от трите режима. В базовия 60% от тягата е към предната ос, в спортния - 30%, и това на практика превръща хот-хеча в кола със задно предаване. При пистовия режим пък разпределението е 50:50. Като опция се предлага възможността Yaris GR да разпределя въртящия момент и между двете задни колела.

Спортната версия се отличава от базовия модел по вратите, които са без рамки, снижената с 91 мм линия на покрива и активното използване на алуминий и карбон в каросерията. Благодарение на това теглото е 1280 кг, а ускорението от 0 до 100 км/ч - за 5,5 сек. Максималната скорост е 230 км/ч.

Друга особеност на тази версия е независимото задно окачване с увеличено разстояние между колелата, което се дължи на преработената платформа. Yaris GR е оборудван с внушителни спирачни дискове - 356-милиметрови, а джантите са 18-цолови с гуми Michelin Pilot Sport 4s 225/40R18.

Тази "джобна ракета" ще се произвежда в новия завод на Toyota в Мотомачи, където за нея е изградена отделна поточна линия. Първо на пазара в Япония ще се появи ограничената серия First Edition с черни акценти по каросерията на цена от $36 100, а също така и серията High-Performance First Edition. Тя струва 41 600 долара заради по-високото ниво на оборудване.

Ключови думи:

Toyota, автомобили