Quantcast

Медия без
политическа реклама

Tesla заблуждавала от години за пробега на електромобилите си

Разследване показва, че компанията нарочно е рекламирала завишен километраж

28 Юли 2023АЛЕКС МИЛЕВ

Американският автопроизводител Tesla умишлено е фалшифицирал данните за пробег на своите електрически превозни средства в продължение на много години, твърди в свое разследване "Ройтерс".

То идва след разследване от тази пролет на германския вестник Handelsblatt, което разкри истинското и доста плачевно състояние на нещата около разработката на автопилота на Tesla. В материала беше съобщено още, че водещият американски производител на електромобили с неохота реагира на оплакванията на клиентите и предпочита да игнорира проблемите, вместо да ги решава.

В същото време Tesla всяка година увеличава броя на клиентите си, но недоволните сред тях стават все повече - компанията буквално е залята от оплаквания по най-различни поводи. Разследването на "Ройтерс" се фокусира върху чувствителната тема за пробега с едно зареждане на електрическите превозни средства.

Твърди се, че преди десетилетие Илон Мъск е дал зелена светлина за представяне на „гъвкав“ пробег на Tesla, за да изглежда на клиентите, че могат да стигнат много далеч с напълно заредена батерия. Обаче, веднага след като зарядът ѝ падне до 50%, системата извършва автоматична корекция и върху информационното табло в колата се изписва много песимистична прогноза за оставащия пробег. Всъщност тя тогава се доближава до реалността, но в пък някои случаи и тя започва да се топи с голяма скорост, особено при студено време.

Шофьорите на Tesla, виждайки как се движи надолу прогнозата за оставащия километраж, смятат, че това се дължи на някаква неизправност и търсят сервизния отдел на Tesla, като го затрупват с обаждания и оплаквания (компанията на Мъск продава колите си директно, без дилъри, и ги обслужва по същия начин).

Миналото лято обаче в Tesla е била създадена цяла „саботажна група“ в Лас Вегас, за да обработва оплаквания относно резерва на мощност. За целта специално обучени служители извършват дистанционна диагностика и след това информират клиентите, че всичко с колата е наред и няма нужда да посещават сервиза. При това, ако по време на диагностиката открият реални неизправности, не информират клиента за тях, а просто случаят се закрива.

Същите тези „специалисти“ обясняват на недоволните клиенти несъответствието между декларираните и реалните показатели за резерв на мощност с естественото разграждане на батерията и с предсказуемия характер на сертифицирания от EPA резерв на мощност. Те обясняват на недоволните, че в действителност всичко е наред и няма нужда да изискват невъзможното от компанията - просто да продължат да шофират своя електромобил, като изпълняват елементарни препоръки за пестене на батерията.

Екипът по жалбите е приключвал по този начин стотици случаи седмично, което е спестявало на Tesla около $1000 за всеки отменен сервизен преглед. Другата цел е била да се намали натискът върху сервизите, в някои от които се чака много дълго за запазване на час.

EPA е Агенцията за опазване на околната среда на САЩ и именно тя определя „паспортната“ икономичност на автомобилите за американския пазар. Нейната методология за оценка на пробега е една от най-добрите, ако не и най-добрата, но е ясно, че в действителност все още ще има отклонения от числата на обхвата, показана по време на сертифицирането.

В разследването си Reuters цитира и няколко независими проучвания, включително на SAE (Американската асоциация на автомобилните инженери), в които се твърди, че електромобилите на Tesla не отговарят на декларираните параметри за пробег. При това разликата е много по-голяма от тази при електромобилите на други производители, а това също е сочено като доказателство за недобросъвестни манипулации.

По-рано тази година Tesla бе глобена от южнокорейските регулатори, които установиха, че при студено време електромобилите ѝ изминават само половината от рекламирания пробег. 

Друго скорошно проучване пък установи, че три модела на Tesla изминават средно с 26% под рекламирания пробег.

По времето, когато компанията е започнала да представя манипулираните прогнози за пробега, тя е продавала само два модела: двувратия Roadster (по-късно спрян от производство) и луксозния спортен седан Model S, пуснат на пазара през 2012 г. Сега се продават четири модела: 3 и S и два кросоувъра - X и Y, като Tesla планира завръщането на Roadster и пускане на пикапа Cybertruck.

Според "Ройтерс" не е ясно дали Tesla все още използва алгоритми, които показват завишен пробег на таблото в колите. Но автомобилните тестери и регулаторите продължават да сигнализират в компанията за преувеличаване на разстоянието, което нейните електромобили могат да изминат, преди батериите им да се изтощят.

Според източника на "Ройтерс" „тайният екип"“ на Tesla вече е разформирован и това е станало още след разкритията на Handelsblatt през пролетта, когато пред американската компания се очертаваше перспективата за съдебни спорове. Сега Мъск има още повече причини за безпокойство  - след разследването на "Ройтерс" акциите на компанията загубиха от стойността си.

Ключови думи:

Tesla, автомобили