facebook
twitter

Автомобили

Sony избра Лас Вегас да покаже първия си автомобил

На изложението за електроника Mercedes-Benz прави колата си част от "Аватар", а Hyundai представя въздушно такси
2 140
 ЕПА/БГНЕС
"Vision-S" на Sony обяснимо предизвика голям интерес на изложението в Лас Вегас.

Изложението за потребителска електроника CES-2020 в Лас Вегас традиционно е сред местата, на които може да се видят различни разработки в областта на мобилността. Повечето автопроизводители отделят все повече ресурси в това направление и тази изложба е идеалното място за тях да покажат своите разработки.

Голямата изненада през тази година обаче дойде от компанията, която сме свикнали да свързваме не с автомобилната, а с музикалната индустрия. Японската Sony представи своя първи автомобил, който засега е само концепция. Наречен е Vision-S, задвижва се само с електричество и разполага с някои иновационни системи, които изненадват дори експертите.

Колата на Sony е оборудвана с 33 датчика, сред които радари и лидари (б.р. -  технология за дистанционно получаване на информация за отдалечени обекти), благодарение на които може да открива и разпознава хора и предмети, намиращи се извън автомобила. В салона пък са монтирани датчици ToF, които правят същото в салона, а от компанията уточняват, че всички системи при модела отговарят на автономност от второ ниво.

Интериорът на електромобила на Sony се отличава с изобилие от екрани. Има огромни информационно-развлекателни дисплеи на подглавниците на предните седалки, а също така и панорамен тъчскрийн на приборния панел. Списъкът се допълва от специални екрани, които в реално време предават картина от камери, вградени в предната част на автомобила.

Друга особеност на Vision-S е системата "360 Reality Audio", която е разработка на Sony и гарантира идеална акустика в салона на колата. Колоните са вградени в седалките на автомобила, който впрочем е изграден на платформата EV на производителя на резервни части и оборудване Magnа. За създаването на машината Sony е ползвала помощта на компании като BlackBerry, Bosch, Qualcomm, NVIDIA, Continental, HERE, Elektrobit, Gentex Corporation, ZF и Benteler.

Задвижването е поверено на два електромотора с обща мощност 200 кВт. Те осигуряват ускорение от 0 до 100 км/ч за 4,8 секунди, както и развиване на максимална скорост от 239 км/ч. Не се съобщава обаче какъв ще е пробегът на колата с едно зареждане, както и дали тя някога ще се появи в серийно производство.

И ако Sony гледа в настоящето на автомобилната индустрия, традиционен производител като Mercedes-Benz се е прицелил в бъдещето. В Лас Вегас германският автомобилен гигант представи своя концептуален модел Vision AVTR . Името не е случайно, тъй като в разработката на проекта участва екипът на филма "Аватар", една от най-успешните продукции на Холивуд в историята.

Неслучайно автомобилът беше представен от главния изпълнителен директор на концерна Daimler Ола Калениус и от режисьора на филма Джеймс Камерън. Те обясниха идеята на Mercedes за превъплъщаване на ключовите моменти от образуването на нова вселена, носеща името "Аватар": Расата на'ви от планетата Пандора живее в съвършена симбиоза със заобикалящата я природа - животни и растения. По същия принцип Vision AVTR е вграден в системата на отношенията между човека и света около него, служейки като връзка между тях.

В същото време визуалните препратки към вселената на "Аватар" са използвани активно при проектирането на концепта. Например той е в състояние да усети пулса на обитателя и да предава сърдечния му ритъм чрез ритмичната пулсация на подсветката. Самото осветление на интериора, неговата архитектура и седалки имитират жилищата на на'ви и листа-хамаци. Джантите с LED вложки пък са като дърворезби, а 33-те активни аеродинамични елемента в задната част на покрива трябва да напомнят за дихателните органи на обитателите на горите на Пандора.

В интериора активно са използвани вторични материали - например изкуствена кожа, направена от рециклирани "източници". Елементите на дървената облицовка са от възобновяеми източници: споменават се например корените на остарели дървета от тропическите гори на Амазонка.

Подобен подход е използван и за създаване на батерията: тя не съдържа редки елементи и работи на принципите на органичната химия. В същото време капацитетът ѝ от 110 кВтч е способен да осигури пробег до 700 км, а електромоторите на Mercedes-Benz Vision AVTR развиват мощност от 470 к.с.

Любопитното е, че пълноуправляемото шаси на концепта му позволява да се движи настрани като рак: отклонението на вектора на движение от надлъжната ос на електромобила може да достигне 30 градуса. Vision AVTR е напълно лишен от волан и педали, тъй като е напълно автономен.

Този "Аватар" няма никакви серийни перспективи: концептът е създаден, за да демонстрира идеята за симбиоза между човек, транспорт и природа. Въпреки това някои идеи, реализирани в него, може би ще бъдат приложени в производствените модели на германската компания в близко бъдеще.

Своето виждане за транспорт на бъдещето показа и корейският производител Hyundai, който обединява сили с компанията за споделено пътуване Uber. Техният общ проект се нарича Urban Air Taxi, което да работи в големите мегаполиси. Задължението за създаването на подобно летателно транспортно средство е поето от Hyindai, а Uber ще има за задача да внедри използването му.

Показаният прототип Hyundai S-A1 е оборудван с няколко винта за намаляване на натоварването, като всеки от тях има система за потискане на шума и може да работи отделно от останалите. Квадропланът (така определят тази машина) може да се движи със скорост до 290 км/ч, на максимална височина от 600 метра и да вози до 4-ма души, без да се брои пилотът. Плановете обаче са след време въздушното такси да бъде напълно автономно.

Uber пък ще отговаря и за създаване и поддръжка на необходимата инфраструктура, както и да се пребори с бюрократичните спънки, тъй като в момента полетите над големите градове са силно ограничени. Uber ще трябва да направи и площадките за излитане и кацане, което означава построяване на миниатюрни летища.

Ключови думи:

Hyundai, Mercedes-Benz, автомобили
3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

BMW развива водородното задвижване на колите си

03.04.2020

1919 5
Най-популярният Hyundai минава в нова категория

27.03.2020

1854
Mercedes се отказва от някои двигатели

24.03.2020

4829 1

Коментари

На тъщата зетя

Че защо, бе? Щом Боеко си позволява да управлява държава (нещо, от което очевАдно нищо не разбира), защо пък Сони да не си позволи да направи автомобил? Рискът да не се получи автомобил е милиард пъти по-малък от риска държавата да загине.

cartman

Vision-S е кола или дигитално устройство?! Уау

nebenebe

Да бих могъл, бих си купил. Стилна е. И колко чини? И нека фъркащите да хвърлят подаръци отгоре кат' Даракчиев.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×