Медия без
политическа реклама

Skoda представи най-мощния си електромобил

Enyaq Coupe е първият RS-модел на марката изцяло на ток

04 Февр. 2022
Skoda

Купеобразните кросоувъри, наричани още крос-купета, станаха много популярни през последните години и това нямаше как да не се отрази и на електрическитe модели на големите производители.

Един от тях - Skoda, представи такъв модел, който се нарича Enyaq Coupe iV и ще влезе в историята по няколко причини. Той не само е първото крос-купе на чешката марка, но е и първият RS-модел на Skoda с изцяло електрическо задвижване. Съответно това го прави и най-мощният автомобил на ток в гамата на компанията от Млада Болеслав.

Автомобилът се различава от стандартния Enyaq iV както по линията на покрива (направен е в стила на последните концепции на Skoda - Vision E и Vision iV), така и по размери, като предлага впечатляващ списък от стандартно оборудване и подобрена аеродинамика.

Интересното е, че Skoda вече има в арсенала си кросоувъри с форма на купе - като Kodiaq GT и Kamiq GT, които обаче са предназначени само за пазара в Китай. Въпреки това, ако задните им колони са само леко преместени и разликите от обичайните Kodiaq и Kamiq са сведени до минимум, при европейския Enyaq Coupe iV нещата са много различни. Това е по-скоро кросоувър лифтбек и има преработен дизайн на цялата горна част.

Освен това той не само не отстъпва по размери на стандартния Enyaq iV, но дори го превъзхожда по височина със символичните 6 мм и 1,5 см дължина. Междуосието и на двата електрически автомобила е еднакво - 2765 мм, а багажникът на Enyaq Coupe iV побира 570 литра спрямо 585 при Enyaq iV с конвенционална каросерия.

Skoda Enyaq Coupe iV ще се предлага в Европа в четири варианта. Най-простата версия с индекс 60 ще получи един двигател с мощност 179 к.с., батерия с капацитет 62 кВт/ч и задно задвижване. Enyaq Coupe 80 iV е оборудван с електродвигател с мощност 204 к.с. и 82-киловатчасов акумулатор, като именно тази версия е с най-голям пробег с едно зареждане – 545 км.

Следват две модификации със задвижване на всички колела. Това са Enyaq Coupe iV 80x с два електромотора (по един на всяка ос), които развиват общо 265 к.с., както и версия RS с 306 к.с. При нея ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 6,5 секунди, а максималната скорост е ограничена по електронен път до 180 км/ч. За другите варианти ограничителят се задейства на 160 км/ч.

По отношение на аеродинамиката новото Enyaq Coupe има по-нисък коефициент на аеродинамично съпротивление (Cd) от обикновения Enyaq - 0,234 вместо 0,255. Ако го сравним с топ версията на модела Enyaq Coupe RS iV, резултатът му е 0,248.

Основните версии на Enyaq Coupe iV са оборудвани с 13-инчов екран на мултимедийна система, 5,3-инчов виртуален инструментален панел, панорамен покрив (той влиза в първоначалната конфигурация) и 18-цолови джанти. По желание клиентът може да поръча head-up дисплей, матрични фарове и фалшива (електромобилите нямат нужда) радиаторна решетка със 131 светодиода.

Стартът на продажбите на европейския пазар е предвиден за пролетта на тази година, цените все още не са обявени. Във всички случаи обаче те ще бъдат по-високи от тези на стандартния кросоувър, които в България стартират от 68 580 лв. за версия с един електромотор, но при топ варианта започват от 88 600 лв.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Skoda, автомобили

Още по темата