Quantcast

Медия без
политическа реклама

Skoda представи електрическото си бъдеще

Най-големият автомобил на марката ще се задвижва на ток

09 Септ. 2022
Skoda

Skoda е една от компаниите, които сравнително по-бавно вървят по пътя на електрификацията, но това не означава, че амбициите са малки. Те бяха публично афиширани с представянето на нов концептуален модел, който показва и бъдещия дизайнерски стил на чешкия производител. Моделът се казва Vision 7S, като при него дебютира и модернизираното лого на марката, съобщава Automedia.bg.

Дизайнерите на Skoda са се поддали на модната тенденция и следвайки много други компании, преминават към "плоска" двуизмерна версия на традиционната си емблема. Стилизираната стрела с пера е запазена, но тя вече няма да се използва навсякъде, като ще се даде предимство на буквения надпис. Логото е с нов шрифт, като отметката вече е интегрирана в буквата S.

Фирмените цветове са два нюанса на зеленото - Emerald и Electric Green. Нови лога и цветове ще се появят в онлайн платформите на Skoda и в печатните материали в близко бъдеще, но

 

тази емблема се очаква върху автомобилите през следващата година

 

Що се отнася до новата корпоративна идентичност, нейната основна характеристика трябва да бъдат Т-образните фарове и задни светлини. В Skoda са се върнали към варианта с четири фара, който беше използван по-рано при Octavia, но този път двойките светлинни секции са разположени вертикално една върху друга.

Различен е и дизайнът на предната "тапа", която имитира радиаторната решетка. Ъгловите арки на колелата вече са познати от серийните кросоувъри на марката, но линията на перваза на прозореца Tornado Line е нова, като тя се издига на предната врата и се връща на предишното си ниво на задната врата.

Самият кросоувър Skoda Vision 7S не е електрически аналог на Kodiaq, както се считаше досега, а много по-голяма кола, сравнима по размери например с модела Volkswagen Teramont. Дължината е 5016 мм, широчината - 1940 мм, а височината - 1888 мм. Разстоянието между двете оси достига 3075 мм, като това е най-големият автомобил в историята на марката. Пътният просвет достига 242 мм, а джантите на концепта са 22-цолови.

Кросоувърът е базиран на модулната платформа MEB на Volkswagen Group, която е добре позната от други електрически превозни средства на концерна. Но на този етап има малко изнесени технически подробности. Известно е само, че Skoda Vision 7S има задвижване на всички колела, а

 

батерията с капацитет 89 кВт/ч би трябвало да осигури пробег от 600 км

 

Зарядното устройство поддържа мощност до 200 кВт.

Интересно е разположението на 7-местния салон. Има три обичайни реда, на които са поставени шест седалки, а седмото място е предназначено за най-младия пътник, като детската седалка е монтирана срещу посоката на движение точно зад седалките на първия ред. Инженерите казват, че това е най-безопасното място в колата.

За паркиране и почивка е предвидена отделна конфигурация на кабината, наречена Relaxing - предният панел с волана и педалите се движат напред, а седалките на първия и втория ред се наклоняват назад. На предния панел има 8,8-инчов екран и 14,6-инчов дисплей на мултимедийната система, като последният може да се завърти на 90 градуса.

Изненадващо е запазен отделен панел за климатичен контрол с три въртящи се копчета, а има и блок от шест клавиша. Компактният волан има необичайни вертикални спици, но те не пречат да гледате инструментите - дисплеят е разположен над ръба, както при моделите на Peugeot.

Кога Skoda Vision 7S ще се превърне в сериен 7-местен кросоувър? От компанията посочват срок в рамките на три до четири години.

 

До 2026 г. чехите обещават да пуснат на пазара три нови електромобила,

 

единият от които ще бъде голям SUV. Skoda възнамерява да инвестира €5,6 млрд. в електрическа мобилност и още €700 млн. в цифрови услуги.

Новият дизайн обаче ще бъде използван в серийните автомобили още през следващата година, като дебютът на новите поколения на моделите Superb и Kodiaq е планиран за втората половина на 2023-та. Някои функции ще бъдат предоставени и на обновената Octavia, която ще бъде пусната през 2024 г.

 

Чехите готвят и два кросоувъра на ток

Производителят от Млада Болеслав разшири своята електрическа гама с достъпни като цена модели - компактни електрически кросоувъри на стойност €15 000 и €20 000 с пробег до 400 км. И двата все още нямат име, но ще са коли за града, разкри изпълнителният директор на Skoda Клаус Зелмер.

Първият ще бъде представен през 2026 г., като това е един от трите бюджетни електрически модела, разработен от Volkswagen Group на платформата MEB Small. Негов близък роднина ще бъде наскоро показаният Cupra UrbanRebel.

Цената ще започва от €20 000 с ниво на оборудване като на Fabia, но малко подобрено. По-специално се обещават сензори и системи за сигурност, които компанията влага в по-скъпи автомобили. И по размер ще бъде съпоставим с Fabia - около 4 м дължина.

Дизайнът ще е в духа на новия кросоувър Skoda Vision 7S. За да се намали цената, автомобилът ще получи литиево-железни фосфатни батерии, а пробегът му ще бъде 400 км. Известно е още, че моделът ще се произвежда в Испания.

Вторият електрически кросоувър на Skoda ще е по-компактен, а стартовата му цена ще е около €15 000 - на нивото на базовата Fabia. Клаус Зелмер каза още, че работата по този проект едва сега е започнала и е твърде рано да се говори за някакви параметри на колата. Най-вероятно ще се появи през 2027 или 2028 г., като с едно зареждане на батерията ще се изминават около 240-250 км.

Новите модели ще имат по-ограничен капацитет на батерията от другите EV на Skoda и потенциално по-малък пробег между зарежданията. Въпреки скъсената си дължина те ще имат стил на каросерия псевдо SUV и леко повдигната позиция за шофиране, за да може да се инсталира батерията в пода.

Ключови думи:

Skoda, автомобили