facebook
twitter

Автомобили

Системи от бъдещето, които ще променят автомобилите

Някои от тези функции вече се използват от производителите
821
Стартиране на двигателя с поглед

Автомобилната индустрия се променя непрекъснато и фирмите производители правят всичко възможно, за да привлекат повече клиенти. Техните коли вече предлагат масаж, стартиране на двигателя от разстояние и дори система, разпознаващо физическото състояние на водача. Какво още да очакваме да се появи в близко бъдеще в автомобилите? Ето 5 технологии, които според Automedia скоро ще бъдат част от серийните превозни средства.

 

Стартиране на двигателя с поглед
Сега двигателят може да бъде стартиран с ключ, бутон или дистанционно. А съвсем скоро той ще може започва работа, след като шофьорът насочи погледа си към специален скенер. Това е система, разпознаваща водача по ретината на окото, която активира въведени по-рано настройки. Върху технологията вече се работи от канадски и японски компании, като тя ще може да запомня въведени предпочитания на собственика на колата. Технологията ще може да разпознава повече от един шофьор и така ще ограничава достъпа до управлението на лица, които не са "вписани" в системата. Добра защита и срещу крадци.
 

Безвъздушни гуми
Много компании работят върху гуми, които не се нуждаят от напомпване и не се пукат, ако бъдат срязани или прободени. Специалистите от японската Bridgestone, германската Continental и финландската Nokian вече са готови с такива продукти, които ще се появят на пазара. Основната особеност на тези гуми са термопластичната смес и преминалият през специална обработка каучук, който позволява намаляване на натоварването и изключва възможността за деформация на вътрешната част. Освен това ще бъде постигната минимална загуба на енергия от съпротивлението при триене, което съответно ще доведе и до по-нисък разход на гориво.
 

Автоматично затъмняване на стъклата
Тази технология става все по-популярна сред автопроизводителите. Концернът Daimler, например, въведе при своите модели преди повече от година панорамния покрив Magic Sky Control, който променя цвета си. Въпросът е дали тази технология ще стане масова в държави, в които затъмняването на прозорците е забранено със закон?
 

Съобщение за повреда
Индикаторите на приборния панел и сега показват за проблем в някоя от системите на автомобила. Съответно това кара собственика да отвори инструкцията за използване и да потърси причина за случилото се или пък директно да посети сервиз. А там специалистите обикновено включват автомобила към компютър и правят диагностика, благодарение на която откриват дефекта. Но не е далеч времето, в което на самия приборен панел и на екрана на бордовия компютър ще се появява конкретно съобщение за вида на повредата, както и начини за нейното отстраняване. Всъщност тази технология вече я има при някои по-скъпи автомобили, но се развива непрекъснато и се очаква съвсем скоро да стане масова.
 

Автопилот
Автономните системи за управление се разработват от години и се развиват непрекъснато. В наши дни с безпилотни системи за движение се занимават почти всички големи автомобилни производители, а и не само те. Собствени разработки в тази насока имат производители на компоненти като Bosch и Delphi, а също така и компании, които не са свързани с автоиндустрията – като Google, Apple и Intel. Вероятно повечето шофьори със сигурност биха искали да могат да запазят контрола върху автомобилите си, но използването, поне частично, на подобни технологии ще бъде само от полза.

Ключови думи:

автомобили, Технологии
Все още няма коментари

Още

Автомобилният ключ става ненужен

21.02.2019

525
ЕС е заплашен от нови мита за автомобили в САЩ

19.02.2019

154
С почти 5% намаляват продажбите на нови коли в България

15.02.2019

617 3

Влез или се регистрирай за да коментираш

×