facebook
twitter

Автомобили

Швейцарска фирма направи пробив при батериите

2 494
 Ютюб

Намаляването на цената на електромобилите е пряко свързано със стойността на батериите, които са един от най-скъпите компоненти. Швейцарската фирма Innolith направи пробив именно в тази посока, като създаде акумулатори с много по-голяма плътност на заряда, която ще осигурява пробег над 1000 километра с едно зареждане.

От Innolith твърдят, че са създали първата батерия, в която плътността на заряда е 1 kWh на килограм от теглото ѝ. За сравнение - в батериите на Tesla Model 3 плътността на заряда е 250 Wh на килограм, като компанията на Илън Мъск планира да увеличи този показател до 330 Wh на килограм. А в САЩ наскоро стартира изследователска програма, спонсорирана от държавата, която трябва да създаде клетки за батерия, способни да осигурят плътност от 500 Wh на килограм.

Ако твърдението на Innolith се окаже вярно, литиево-йонните батерии ще надскочат многократно и най-смелите очаквания за развитието на потенциала им. С такава плътност на заряда пробегът с едно зареждане наистина може да стане над 1000 километра, което е почти два пъти от най-големите постижения на серийните електромобили, предлагани на пазара.

От компанията обясняват, че и те използват течни електролити в своята литиево-йонна батерия, но заменят органичния и съответно силно запалим разтворител със субстанция, която не е от органичен произход и е много по-стабилна и не толкова запалима.

Плановете на Innolith са да започне пилотно производство в Германия, а след това да търси лицензионно партньорство с големите производители на батерии и електромобили. Развитието и създаването на сериен продукт трябва да отнеме между 3 и 5 години, което означава, че революционната батерия на Innolith ще излезе на пазара най-рано през 2022 г.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Семейство Skoda Octavia се разраства

10.07.2020

657
Opel Mokka дебютира с електрическа версия

03.07.2020

802
Новата Honda Jazz идва в Европа само като хибрид

26.06.2020

2440 1

Коментари

RanBosilek
снимка на RanBosilek
Ще може ли и да фърчи на зиг-заг с хипер звукова скорост тази нова савецка технология?

Влез или се регистрирай за да коментираш