Quantcast

Медия без
политическа реклама

Семейство Skoda Octavia се разраства

Чехите представиха още спортни версии, както и вариант на метан

10 Юли 2020
Scoda Octavia RS

Octavia е основният модел в гамата на Skoda и чешкият производител продължава да разширява неговата гама. Компанията представи четвъртото поколение на автомобила още в края на миналата година, а сега разкри и няколко негови модификации, чиято цел е да повишат допълнително интереса на публиката.

Две от новите версии са спортни - RS, които се присъединяват към хибридната RS iV, показана по-рано тази година. Те разчитат на двигатели с вътрешно горене, като клиентите ще могат да избират между бензинова и дизелова модификация. В първия случай под капака на Octavia е поставен 2,0-литров двигател TSI, който развива  мощност от 245 к.с. и максимален въртящ момент 370 Nm. При този вариант задвижването е към предната ос, като може да се избира между 6-степенна механична или 7-степенна роботизирана DSG скоростна кутия. Бензиновата Octavia RS ускорява от 0 до 100 км/ч за 6,7 секунди и развива максимална скорост от 250 км/ч.

Модификацията с 2,0-литров TDI мотор пък е най-мощната Octavia с дизелов мотор при новото поколение. Двигателят предлага 200 к.с. и 400 Nm, като в базовия вариант задвижването също е към предната ос. За дизеловата версия RS чешкият производител предлага срещу доплащане система 4х4. Ускорението от 0 до 100 км/ч става за 6,8 секунди, а максималната скорост е 243 км/ч. Дизеловият вариант може да бъде само с DSG-трансмисия.

И двете версии на спортната Octavia са оборудвани с технология за прогресивно кормилно управление и имат спортно окачване със задно многоточково закрепване. Срещу доплащане клиентът може да си поръча електронно-адаптивно окачване (Dynamic Chassis Control), като при TSI диференциалът с ограничено приплъзване е с многодискова муфа.

При топверсиите на Octavia RS има цифров приборен панел и голям екран на информационно-развлекателната система. В стандартното оборудване влиза още централна въздушна възглавница (за първи път при Skoda), специални 18- и 19-цолови джанти, фарове за мъгла и черни акценти по каросерията.

Отново Skoda Octavia ще бъде представена на пазара не само като традиционно комби, но и във версия Scout, с допълнителни всъдеходни аксесоари. Те са от пластмаса, като преминават през цялата каросерия на автомобила. Съответно добавянето им увеличава дължината с 16 мм, а височината – с 15 мм. Всъдеходният вариант е оборудван и със собствени джанти – стандартно те са 18-цолови, а като опция се предлагат и 19-цолови.

Промените в интериора са значително по-малко и се свеждат до различни нюанси на оформлението. Седалките се предлагат с комбинация от кожа и „дишаща“ тъкан, на предния панел има нови елементи, а покритието на педалите имитира алуминий.

За новата Octavia Scout сe предлагат общо 6 варианта на задвижване – с предно предаване, със задвижване на четирите колела и с хибридна система. Базовата версия е достъпна с 1,5-литров турбомотор с 4 цилиндъра, развиващ мощност 150 к.с. Тя може да бъде само с предно предаване, но ако обичайната версия на двигателя е с 6-степенна механична скоростна кутия, то тази със 7-степенния автомат получава и допълнителен стартер-генератор, като мощността не се променя.

На върха на бензиновата гама е версията с 2,0-литров турбомотор и задвижване на четирите колела. Дизеловият двигател е само един – също с обем 2,0 литра, но той се предлага в 3 варианта на мощност – 115, 150 и 200 к.с. Последната версия има въртящ момент от 400 Nm и е най-мощната в историята на всъдеходната Octavia. За варианта със 115 к.с. се предлага 6-степенна механична скоростна кутия и предно предаване, а за другите две – 7-степенен автомат и система 4х4.

И двата варианта на новата Octavia – лифтбек и комби, ще се предлагат също така и с гориво метан, като получават името G-Tec. В случая автомобилите са оборудвани с 3 газови бутилки, побиращи 17,33 кг метан, както и с 9-литров резервоар за бензин. Средният разход при движение на газ е 3,5 кг/100 км, а на бензин – 4,6 л/100 км.

Версията G-Tec се задвижва от 1,5-литров турбомотор с 4 цилиндъра и мощност 130 к.с., който може да работи по цикъла на Милър. Напълно зареденият лифтбек изминава 690 км, като около 500 от тях се движат на метан, останалите – на бензин. Превключването от едно гориво на друго става автоматично при падане на налягането в системата или при стартиране на двигателя при температура под минус 10 градуса по Целзий.

Като недостатък на метановата Octavia може да се посочи по-малкият със 145 литра обем на багажника в сравнение с бензиновите и дизеловите версии - лифтбекът Octavia G-Tec предлага 455 литра, а комбито Octavia G-Tec - 495. Затова пък метановите версии са поне с 25% по-екологични от бензиновия вариант по показатели на отделяни вредни емисии СО2.

Ключови думи:

автомобили, Skoda

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?