Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ръчната скоростна кутия е на изчезване

Тенденцията вече е факт не само в САЩ, но и в Европа

24 Ноем. 2023АЛЕКС МИЛЕВ
Pixabay
Механичната скоростна кутия ще се среща все по-рядко в новите автомобили.

Бързото развитие на автомобилната индустрия е едновременно място за развиваве на нови технологии и гробище за отживелици. И докато чакаме пристигането на истински самоуправляващи се автомобили с усъвършенствани системи, други функции, които някога са били стандартни, постепенно изчезват.

Такава, например, е механичната скоростна кутия. Тази ръчна трансмисия, която изисква водачът сам да включва предавките, се превръща в рядкост на много пазари. И това не е само Северна Америка, където автоматичните трансмисии винаги са доминирали в автомобилния пейзаж. Статистиката на агенцията за анализи на автомобилвната индустрия JATO Dynamics сега показва, че този тип скоростна кутия губи популярност навсякъде.

Европа е добър пример за тази промяна. През 2000 г. почти всички новорегистрирани автомобили са оборудвани с ръчна трансмисия. По-конкретно техния дял е 89%, а в някои страни - като Италия, Франция, Испания, Гърция, Унгария, Ирландия и Португалия, е над 95%. Изключение правят Норвегия и Швейцария, където около 25% от новите автомобили вече са оборудвани с автоматична скоростна кутия.

Този процент остава висок няколко години, докато на пазара не се появиха различни видове автоматични трансмисии. През 2017 г. делът на ръчните трансмисии в новите автомобили е намалял до 78% и оттогава продължава да е в свободно падане. През 2022 г. той е едва 34%, а през първата половина на тази година спада до 32%.

Причините за това са няколко. Основната е, че шофьорите са по-наясно с предимствата и лекотата на управление на автомобил с автоматични скорости. Задръстванията стават все по-големи в много градове. А разликата в цената между ръчна и автоматична скоростна кутия става все по-малка. За това допринася и напливът на електрически автомобили (с нови марки като BYD или Tesla). Тези превозни средства не се нуждаят от трансмисии с няколко предавки, за да използват мощността на електрическите двигатели.

В САЩ ръчните скорости вече почти изчезнаха. Данните на JATO показват, че през 2010 г. само 6% от новите автомобили, продадени на този пазар, са били оборудвани с ръчна скоростна кутия. Този процент спадна до 4% през 2019 г. и 2% през 2020 г. През последните две години ръчната скоростна кутия е още по-слабо представена на пазара в САЩ с дял от едва 1%. А тази година е съвсем символично - едва 0,9% до края на първата половина на 2023 г.

От друга страна, автомобилите с ръчно управление все още са добър избор за купувачите на развиващите се пазари. В Латинска Америка и Южна Африка все още се регистрират значителна част от новите автомобили с ръчни трансмисии - повече от 30%. Въпреки че ценовата разлика между ръчните и автоматичните трансмисии е намаляла драматично през последните 20 години, тя все още е важен фактор за потребителите с ниски доходи.

Ще се промени ли ситуацията с появата на достъпни електрически автомобили? Значителният спад на колите с ръчна скоростна кутия в Китай, където евтините електрически автомобили набират популярност, рисува мрачна картина за тези, които обичат да карат с три педала и да сменят предавките с ръка.

Ключови думи:

автомобили

Още по темата