Медия без
политическа реклама

Роботи изместват скъпоплатените работници в автоиндустрията

През 2022 г. са инсталирани 136 000 нови промишлени роботизирани единици в заводите за автомобили

22 Яну. 2024АЛЕКС МИЛЕВ
Ютюб
Все повече роботизирани единици се инсталират в производствените помещения на автомобилната индустрия

В началото на ХХ век Хенри Форд революционизира начина, по който се конструират колите, когато въведе поточната линия в производствения процес, но той все още разчиташе изцяло на хората. В наши дни хора и машини споделят работното натоварване в индустрията и го правят от десетилетия. Сега обаче автопроизводителите са на ръба да изместят баланса и да улеснят отстраняването на човешките оператори от заводите си.

Напредващите технологии правят възможна замяната на повече работници с машини през следващите години. Но не само достъпността на технологиите ще е причината за тази революционна промяна. Другата движеща сила е необходимостта да се възстановят разходите, похарчени за заличаване на последиците от стачката на профсъюзите в автомобилната индустрия в САЩ. Там профсъюзите (UAW) успяха да постигнат увеличение на заплатите и вероятно са доволни от новите условия, но най-вероятно не осъзнават, че потенциално са ускорили собственото си изчезване.

Wall Street Journal съобщава, че нарастващите разходи за труд принуждават производителите да ускорят налагането на автоматизирани технологии в автомобилните заводи, с мотива, че неочаквано високите разходи за предоговаряне на договорите с профсъюзите добавят разходи при производството на един автомобил.

Във Ford вече изчислиха, че направата на една кола в завод на марката ще струва с $900 повече през следващите 4 години, колкото е срокът на новото споразумение. При General Motors сумата е $500 нагоре за всеки Chevrolet, слязъл от поточната линия.

New bot in town! Optimus Gen 2 features Tesla-designed actuators and sensors, faster and more capable hands, faster walking, lower total weight, articulated ...

Същевременно по данни на Международната федерация по роботика световната автомобилна индустрия е инсталирала 136 000 нови промишлени роботизирани единици през 2022 г. Повече роботи са включени само в електронната индустрия, съобщава WSJ.

Това е лоша новина за членовете на UAW, въпреки че нищо не налага човешките оператори в автомобилните заводи да бъдат съкращавани. Те просто няма да бъдат заменени, когато се пенсионират или напуснат. И местата им ще заемат роботи, на които няма нужда да се плаща...

 

Ключови думи:

автомобили