facebook
twitter

Автомобили

Renault, Nissan и Mitsubishi си поделиха света на региони

2 299

Компаниите Renault, Nissan и Mitsubishi Motors, членуващи в един от най-големите автомобилни алианси, обявиха началото на нов бизнес модел за сътрудничество. Той трябва да доведе до повишаване на конкурентоспособността и доходността на трите водещи производителя.

Фирмите планират да надграждат съществуващите предимства на алианса в области като съвместни покупки, използвайки съответните си лидерски позиции и географски предимства в подкрепа на бизнес развитието на своите партньори.

"Алиансът е уникално стратегическо и оперативно партньорство в автомобилната индустрия и ни дава силно предимство в непрекъснато променящия се световен автомобилен контекст", заяви Жан-Доминик Сенар, председател на оперативния съвет на алианса и на Renault.

Той допълни, че новият модел ще позволи на тристранния съюз да извлече

 

максимума от активите и възможностите на всяка компания,

 

като същевременно надгражда съответните култури и наследства. Трите компании ще покрият всички автомобилни сегменти и технологии, на всички географски ширини, в полза на всеки клиент, като същевременно ще увеличават своите конкурентоспособност, устойчива рентабилност и социална и екологична отговорност.

Лидерите на трите компании са одобрили принципите на схемата лидер-последовател, в която ще си сътрудничат. Основните от тях са надграждане на стратегията за стандартизация на производството - от платформи до купета, както и фокусиране върху един водещ автомобил, покрай който ще бъдат проектирани подобни модели на останалите компании с идеята да се покрие всеки продуктов сегмент.

Очаква се тази схема да доведе до намаляване на инвестициите в даден модел с до 40% за автомобилите, които са изцяло в рамките на схемата. Тези ползи ще бъдат допълнение към съществуващите конвенционални синергии.

Алиансът също така определи

 

"референтни региони" в различни части на света,

 

като всяка фирма ще се съсредоточи върху основните си региони с цел да бъде сред най-конкурентните там и да служи като ориентир за останалите от алианса за повишаване на тяхната конкурентоспособност. Целта е възможностите на компаниите да се увеличат, за да могат те да подобрят максимално споделянето на фиксирани разходи, както и използването на активите на всяка от тях.

Според разпределението Nissan ще бъде референтна компания за Китай, Северна Америка и Япония; Renault - за Европа, Русия, Южна Америка и Северна Африка; а Mitsubishi Motors - за Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) и Океания.

Актуализациите на продуктовото портфолио на фирмите ще следват схемата "водещ модел – последователи". Така всяка компания ще отговаря за различни сегменти. Например обновяването на C-SUV сегмента след 2025 г. ще бъде водено от Nissan, докато бъдещото обновяване на B-SUV сегмента в Европа е поверено на Renault.

В Латинска Америка пък

 

колите от сегмент B ще бъдат рационализирани

 

и от четири варианта ще се превърнат само в по един за Renault и Nissan. Платформите за тях ще се правят в два завода, всеки произвеждащ както за Renault, така и за Nissan. В Югоизточна Азия и Япония членовете на алианса ще се стремят да изберат възможности по същата схема, например - сътрудничеството между Nissan и Mitsubishi Motors за колите от клас "кей-карс", които са много разпространени в Япония.

Схемата лидер-последовател ще бъде разширена до всички ключови технологии, като ръководството ще бъде разпределено между компаниите. Nissan ще отговаря за автономната мобилност и за създаването на платформа, базираната на система Android за Китай. В Европа същата платформа ще се прави от Renault, като френският производител ще разработи и нова електронна архитектура – Е-body. Хибридните технологии остават приоритет на Mitsubishi.

По отношение на технологичната ефективност членовете на алианса ще продължат да капитализират съществуващите активи, за да могат да гарантират, че всяка фирма член продължава да споделя инвестициите в платформи, двигатели и технологии. Това споделяне е доказало своята ефективност и даде възможност за успешното стартиране на платформата CMF-B за Renault Clio и Nissan Juke, както и платформата за "кей" автомобилите за Nissan Dayz и Mitsubishi eK Wagon.

Ключови думи:

Renault, Nissan, Mitsubishi, автомобили
1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Opel Mokka дебютира с електрическа версия

03.07.2020

697
Новата Honda Jazz идва в Европа само като хибрид

26.06.2020

2379 1
За автомобилите - с много стил, страст и с малко... кафе

23.06.2020

ДИЯН ИВАНОВ

356 1

Коментари

fractal
снимка на fractal

Бъдещето е на електромобилите без батерии

Влез или се регистрирай за да коментираш

×