facebook
twitter

Автомобили

Range Rover Evoque смени поколенията

Кросоувърът ще се предлага с избор от 6 двигателя, може да гази до 60 см кал
719
Range Rover Evoque

Компактните кросоувъри продължават да са сред най-търсените модели на пазара и са едно от основните оръжия на автомобилните компании за привличане на повече клиенти. Такава е Land Rover, която вече предлага второ поколение на своя Range Rover Evoque. Първата генерация беше успешна и записа близо 800 000 продажби. Наследникът отново е проектиран във Великобритания и ще се произвежда там, като трябва да затвърди, а защо не и да подобри тези резултати.

Като дизайн новият Range Rover Evoque до голяма степен повтаря по-големия Range Rover Velar, а приликата си личи най-вече в предната част на двата кросоувъра. Тънките матрични LED фарове осигуряват по-впечатляваща светлинна графика отпред и отзад. Междуосието е увеличено, което означава и повече място за возещите се на задните седалки. Багажникът също е по-голям, като обемът му вече достига 591 литра. При нужда от повече товарно пространство задните седалки може да бъдат сгънати в съотношение 40:20:40 и така товарният обем се увеличава до 1383 литра.

Второто поколение Range Rover Evoque се предлага с избор между шест двигателя от семейството Ingenium. Те са 4-цилиндрови, като дизелите и бензиновите мотори са разделени по равно – по 3. Най-слабият, но същевременно най-икономичен агрегат е дизел с мощност 150 к.с., като разходът на гориво при него е 5,4 л/100 км.

Съответно най-мощният е бензинов с мощност 300 к.с. и достига въртящ момент 400 Nm, а при него разходът е 8,1 л/100 км. При този вариант двигателят с работен обем 2000 куб.см работи в комбинация с електромотор (стандартен хибрид - MHEV). Има и хибридна версия, със зареждане от електропреносната мрежа – PHEV, при която бензиновият двигател е 3-цилиндров, 1500 куб. см.

Всички модификации на кросоувъра са оборудвани с 9-степенна автоматична скоростна кутия ZF и система за задвижване на четирите колела Active Driveline от второто поколение с функция Driveline Disconnect. С помощта на електронно управляема муфа системата разпределя тягата между осите в случай на пробуксуване, а функцията Driveline Disconnect позволява заключване на задната ос и прехвърляне на въртящия момент на 100% на предната. Това решение позволява намаляване на разхода на гориво в тези режими на движение, когато няма нужда от системата за задвижване на четирите колела.

Освен това новият Evoque е оборудван и със системата Terrain Response 2, която по-рано дебютира при флагмана Range Rover. Тя автоматично разпознава върху каква повърхност се движи автомобилът и активира съответните настройки. Водачите могат да избират между четири режима - комфорт, пясък, трева/чакъл/сняг и кал/коловози за оптимизиране на динамиката и проходимостта, а автоматичният режим позволява на Evoque сам да подбира най-подходящия спрямо условията и терена. Максималната дълбочина на газене от 600 мм може се следи със сензори, а предният и задният ъгъл на заход са съответно 25 и 30,6 градуса. Пътният просвет на модела е 212 мм.

Новият Evoque е и първият автомобил в света, оборудван с технологията Ground View, която прави предния капак невидим, тъй като прожектира изображения от камерата върху горния сензорен екран. Тази система дава на шофьора 180-градусов изглед под предната част на автомобила. Това е полезно при трудни маневри на паркиране, за избягване на високите бордюри или преодоляване на неравни терени.

Ключови думи:

автомобили, Range Rover Evoque
Все още няма коментари

Още

BMW M2 CS е спортна кола за всеки ден

07.11.2019

195
Въпреки високите температури - полицията с акция "Зима"

06.11.2019

513 4
Най-популярният модел в Европа смени поколенията

31.10.2019

704 2

Влез или се регистрирай за да коментираш

×