Медия без
политическа реклама

Прости трикове срещу прегряване на колата

Някои от признаците от бъдещо "кипене" се виждат и без автомобилът да се кара в сервиз

10 Юни 2024
Прегряването носи тежки последици за двигателя, но може да бъде избегнато.
архив
Прегряването носи тежки последици за двигателя, но може да бъде избегнато.

Един от страховете на собственика на автомобил през летния сезон е прегряването на двигателя в горещото време. За избягване на неприятни изненади е важно да се провери охладителната система. А при всеки модерен двигател именно тя е слабото място и крие много изненади, някои от които може да доведат до основен ремонт или дори до бракуване.

Има обаче начин да се видят симптомите на бъдеща повреда, което може да направи и самият собственик на колата, като има под ръка единствено фенерче и комплект инструменти. След като отвори капака той трябва да огледа добре:

- Нивото на антифриза. Може да нивото на охлаждащата течност в казанчето да показва Min, тъй като някаква част от нея се е изпарила. Но ако се налага допълване на антифриз по-често от веднъж на 3-4 месеца, тогава трябва да се потърсите за наличие на теч. Освен това цветът на течността трябва да бъде възможно най-близък до първоначалния ѝ вид, а обратното може да означава или прекомерна възраст, или замърсяване на системата, по-специално поради корозия в нея.

- Следи от течове. Сухите следи от капки показват, че може да изтича антифриз, когато двигателят работи. Този проблем трябва да се отстрани незабавно, защото никой не знае колко скоро ще доведе до пълна загуба на течност. Необходимо е да се провери двигателя за течове на охладителна течност по време на работа или веднага след изключване.

- Гумените маркучи и пластмасови дюзи. От наличните за проверка части на системата първо се гледат маркучите и дюзите. На гумата, при внимателен преглед, можете да се видят малки пукнатини, а пластмасата също може да има захабяване от старост и понякога загубен оригинален черен цвят. За да не ви подведат тези детайли на пътя, препоръчително е да бъдат сменени предварително.

- Електрическото оборудване. При съвременните двигатели охладителната система винаги е свързана с електричество и електроника. Затова собственикът трябва да се уверит, че нейните сензори, проводници и конектори не са били намокрени със солена мръсотия, вода, антифриз или масло през последната зима. Трябва да де огледа и дали изолацията върху тях не е повредена и самите проводници не са счупени.

 

Други признаци на проблеми с охладителната система

Добре е да си припомните дали е имало някакви странни явления в поведението на двигателя и някои други системи по време на изминалия студен сезон. Ако на арматурното табло има термометър за охлаждащата течност, целият процес на загряване на двигателя в неговата динамика трябва да се наблюдава от време на време. Ако всичко с него е наред, загряването трябва да става равномерно, без стрелката да се отклонява в обратната посока и отново да се връща към работната температура.

Нормално функциониращата охладителна система трябва да поддържа след загряване показания в зоната на оптимална работна температура при всички условия. По-висока температура може да се допусне при големи натоварвания - продължително движение нагоре, преминаване през локви, пясък или сняг. Но все пак не трябва да се стига до "кипене" на двигателя, а изместването на температурния индикатор да бъде до максималната дясна част на оптималната зона на скалата. Вътрешният нагревател може да привлече вниманието на водача към неизправност: температурата на въздуха от дефлекторите след загряване на двигателя трябва да бъде същата.

Ако термометърът или парното се държат неадекватно, трябва да се иде на автосервиз, защото това е признак за сериозни проблеми като неизправност на термостата, помпата, тръбите или дори нещо по-лошо - запушване на радиатора (радиаторите) или проветряване на системата.

 

Какви проблеми могат да бъдат решени само в сервиз

Колкото и задълбочена да е визуалната проверка и щателни да са наблюденията на водача, някои неизправности или признаци за бъдещи неизправности може да бъдат открити само в сервиза. Това е така, защото само професионалистите могат компетентно да проверят:

- изправност на вентилатора на радиатора и неговия сензор;

- състоянието на радиатора на трудно видими места;

- състояние на тръбите на труднодостъпни места;

- изправност на термостата (термостати - на двигатели, където има няколко от тях);

- приблизителен ресурс на помпата (помпа за охлаждаща течност).

Посещението в сервиза е важно не само поради по-широките технически възможности на работещите там, но и защото те имат опит в ремонта и обслужването на вашия модел автомобил и с вашия модел двигател. Това е необходимо за повече или по-малко точно определяне на оставащия живот на някои части и компоненти на охладителната система - по-специално помпата, гумените маркучи и пластмасовите тръби.

 

Как да се удължи животът на охладителната система

Надеждността на охладителната система отчасти зависи от това как собственикът се грижи за нея. Т.е. той би трябвало да да следва следните съвети:

- Не забравяйте да следите температурата на двигателя от време на време, докато шофирате;

- Периодично отваряйте капака и проверявайте количеството антифриз в компенсационния резервоар;

- Запишете сами странни явления в "поведението" на автомобила - необичайни звуци изпод капака, миризма в близост до него и в купето, пара в предната част на автомобила, прекъсвания в работата на нагревателя. Всичко това са признаци на проблеми с тръбите, вентилатора, помпата и нейното задвижване. Прегряването на двигателя и въздушните задръствания в охладителната система също имат подобни симптоми.

- Ако колата е на повече от 10 години и често пътува на дълги разстояния, струва си да имате запас от вода или антифриз (около 2 литра) в багажника за евентуално доливане.

- Дори колата да е стара, спазвайте редовните срокове за поддръжка на двигателя и прикаченото към него оборудване: ремъци, ролки, помпа и охлаждаща течност.

- Най-лошото нещо, което един собственик може да направи за охладителната система на колата си, е да експлоатира колата с ниско ниво на антифриз, дори и да му остават няколкостотин метра до сервиза или до собствения му гараж. Съвременните двигатели много лесно се прегряват и това често води до катастрофални повреди на цилиндро-буталната група и главата на цилиндъра. И това в най-добрия случай завършва с основен ремонт на двигателя.

Ключови думи:

автомобили

Още по темата