Quantcast

Медия без
политическа реклама

Премиерът на Италия атакува забраната на колите с традиционно гориво

Страната ще бъде сред най-силно засегнатите от въвеждането само на електрически автомобили

10 Февр. 2023АЛЕКС МИЛЕВ
ЕПА/БГНЕС
Джорджа Мелони

Сто дни след назначаването си за министър-председател на Италия Джорджа Мелони обобщи първите си месеци на поста. В коментара за бъдещето на Италия и Европа тя засегна и автомобилната индустрия, която е изправена пред огромно предизвикателство. Причината е, че през 2035 г. на континента трябва да бъде преустановена продажбата на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене (ДВГ).

"Напълно съм съгласна с опасенията на водещите компании в сектора. Спирането през 2035 г. поставя европейската автомобилна индустрия пред сериозни затруднения, с които тя се сблъсква на глобален пазар. А на него няма толкова строги правила в краткосрочен до средносрочен план", коментира Мелони.

Според нея, пътят към по-голяма екологична устойчивост трябва да бъде постепенен и

 

да не поставя италианските и европейските компании в затруднение.

 

Налагането на такъв кратък срок за епохална трансформация крие за много тежки последици от гледна точка на заетостта и производството, пък и има съмнителна ефективност от гледна точка на околната среда, като се има предвид силното въздействие на производството на електрически автомобили и нарастващата ефективност на автомобилите с вътрешно горене.

"Трябва да предотвратим тази извънредна ситуация. В Италия има сближаване на мненията по този въпрос и аз категорично ще го поставя на европейско ниво. Трябва да се дефинира по-добре стратегията, разработена от Еврокомисията в Индустриалния план за зелената сделка, който е противодействието на ЕС на американския Закон за намаляване на инфлацията (IRA) и на пекинския Made in China 2025", обясни премиерът.

Мелони ще настоява за водене на диалог при взимането на подобни решения. Именно това е липсвало досега и така се стига до

 

напрежение в търговските отношения.

 

Затова и временни решения като отлагане на някои срокове и държавна помощ за електрификация на автомобилната индустрия не вършат работа.

"Всичко това води до създаване на процес на вредна конкуренция между страните членки с различен фискален капацитет, което би имало само ефект на допълнително отслабване на европейската позиция", обяснява Мелони.

Според нея "равнопоставените условия на конкуренция между държавите трябва да бъдат гарантирани чрез европейски суверенен фонд за подпомагане на инвестициите и защита на индустриалния и технологичен суверенитет".

Както е известно, Италия ще бъде една от страните най-сериозно засегнати от отказа от автомобили с ДВГ, тъй като е един от най-големите производители в Европа. Същото застрашава Германия и Франция, където все по-често се чуват критики срещу взетото решение за забрана на продажбата на конвенционалния превозни средства през 2035 г.

Още по темата