Медия без
политическа реклама

Повечето шофьори се чувстват по-сигурни с включено радио

Това си остава и най-предпочитаният източник на музика и информация по време на път

11 Септ. 2023
Радиото остава най-предпочитаният източник на музика и информация за шофьорите.
Pixabay
Радиото остава най-предпочитаният източник на музика и информация за шофьорите.

Около 2/3 от шофьорите (66%) се чувстват по-сигурни и концентрирани, когато радиото в колата им е включено. Това показва проучване, проведено от веригата бензиностанции HEM в Германия, цитирано от Automedia.bg.

Резултатите сочат, че 22% от шофьорите пеят, докато кормуват, което показва, че музиката в колата може да бъде радостно и приятно изживяване. Разбира се, има и друга крайност - 23% от водачите изобщо не слушат музика, а предпочитат тишината или друга форма на забавление по време на шофиране.

Въпреки различните възможности, които предлага мултимедията в един автомобил (CD, MP3), радиото продължава да има своето предимство - 39% от анкетираните твърдят, че залагат на музикални селекции от любимите си радиостанции. Най-популярните музикални жанрове сред германските водачи са поп-музиката (60%) и ТОП-класациите (46%).

Шофьорите са почти единодушни (94%), че подходящо подбраната музика е неразделна част от безопасното шофиране, като тя помага за поддържане на концентрацията и съзнанието на водача.

23% от шофьорите предпочитат да слушат радиостанции с разговорно съдържание, особено по време на дълги пътувания, като сред тази част от отговорилите най-често (39%) залагат на новини и политика.

Точно половината от останалите водачи (50%) предпочитат да слушат собствени плейлисти, в които музиката отговаря на тяхното настроение и предпочитания.

И все пак, сигурността преди всичко - 59% от запитаните предпочитат разумно средно ниво на силата на звука, за да не пречи това на шофирането.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

автомобили

Още по темата