Медия без
политическа реклама

Oфроуд комби срещу кросоувър - прилики и разлики

20 Окт. 2023
Кросоувърите се предпочитат от хора, които искат да използват максимално офроуд възможностите на автомобила.
Мицубиши
Кросоувърите се предпочитат от хора, които искат да използват максимално офроуд възможностите на автомобила.

Шофьорите, които ценят високопроходимите автомобили, са разделени на два лагера - в единия има фенове на кросоувъри, в другия - на комбита за всички терени, които се радват на популярност през последните години. Има и малка група хора, които не виждат разлика между двата вида превозни средства. Такава обаче има.

 

Какво е общото между кросоувър и комби със задвижване на всички колела?

Основните характеристики включват висок пътен просвет, който ви позволява да преодолеете доста трудни пътни препятствия, трансмисия на всички колела, която може да се справи адекватно с ледени, заснежени или мокри пътни настилки и, разбира се, двигател със сравнително висока мощност.

Освен това и в двата случая конструкцията осигурява по-издръжливо окачване, което може ефективно да абсорбира ударите.

 

Каква е разликата между високопроходимите комбита и обикновените кросоувъри?

Като начало има разлики в размерите на междуосието и ъглите на заход и оттегляне. Кросоувърите могат лесно и естествено да преодолеят склонове, хълмове и други изразени неравности, докато комбитата за всички терени често имат сериозни проблеми с тях, тъй като може да заседнат.

На пътища със сравнително добра настилка, но в същото време с много завои, едно комби със задвижване на всички колела определено е за предпочитате, тъй като големият пътен просвет и високата каросерия на кросоувърите и SUV-ата намалява тяхната стабилност и маневреност.

Конструкторите на автомобили се справят с този недостатък, като следват пътя на най-малкото съпротивление, тоест "затягат" окачването. Маневреността се увеличава, но шофирането в кола с твърдо окачване вече не може да се нарече удобно, особено в момента, когато гладката пътна настилка свършва.

В същото време стабилността на комбитата за всички терени е по-добра, въпреки че и те имат подобен пътен просвет, като това се дължи на увеличеното разстояние между двете оси. Освен това тези автомобили превъзхождат кросоувърите с възможността за превоз на пътници и товари, тъй като са изградени на базата на класически комбита.

 

Какво да изберете?

Отговорът зависи от предназначението, начина на шофиране и формата на използване на превозното средство. Към кросоувър трябва да насочат вниманието си тези, които:

- използват максимално офроуд възможностите на автомобила - от избора на специални гуми до възможността за подходящо използване на опцията за блокиране на диференциала;

- принудени са да шофират през зимата по недобре поддържани трасета, например селски пътища;

- не дават приоритет на максималния капацитет на багажника.

 

Има смисъл да изберат комби за всички терени тези, които:

- са чувствителни към деликатното боравене с автомобила;

- не предприемат пътувания извън пътя, особено през зимния сезон;

- принципно избират кола с възможно най-голям размер на багажника.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

автомобили, кросоувър

Още по темата