Quantcast
Новото Volvo V60 се командва от телефона | СЕГА
facebook
twitter

Автомобили

Новото Volvo V60 се командва от телефона

Комбито на шведите се предлага с избор от 6 двигателя
511

Най-новият модел на шведския производител Volvo – луксозното комби V60, направи световната си премиера на автосалона в Женева през март тази година, а само няколко месеца по-късно вече стъпи и на българския пазар. Автомобилът съчетава забележителен дизайн и най-нови технологии, като целта му е да бъде функционален и практичен, за да може да покрие по-голяма група клиенти.

Комбито излиза на пазара със системата за свързаност Volvo on Call, която е част от стандартното оборудване. Тя дава възможност за директна връзка с телефона за спешни повиквания 112 или със Съюза на българските автомобилисти за получаване на необходимата помощ. Освен това водачът може да управлява редица функции на автомобила с помощта на смартфона си – например да запали двигателя от разстояние или да включи климатичната система още преди да е напуснал дома си.

Идеята на шведите с пускането на подобен автомобил на пазара е да припомнят на света, че именно те са производителят с най-големи традиции в този сегмент. Новото V60 има за цел да отговори на потребностите на съвременните семейства, които се нуждаят от сигурно превозно средство с много място за багаж, висока безопасност, луксозен интериор и модерни технологии за подпомагане на водача.

Моделът V60 споделя SPA платформата (Scalable Product Architecture), позната от новото ХС60 и серията 90 на Volvo, чиито модели са основната движеща сила за рекордните продажби на компанията през последните няколко години. Дължината на Volvo V60 е 4761 мм, а разстоянието между двете оси достига 2872 мм. Така комбито е малко по-голямо от модела ХС60, като предлага просторен и луксозен интериор за петима пътници. В стандартно си положение багажникът разполага с обем от 529 литра, но при сгънати задни седалки пространството нараства до 841 литра. При същото разположение обемът до тавана е 1364 литра.

Комбито разполага с мултимедийната система Sensus, която е напълно съвместима с Apple CarPlay, Android Auto и 4G, като осигурява свързаност на водача през цялото време. Контролът се осъществява чрез специален дисплей с 9-инчов сензорен екран, при който се съчетават функциите на автомобила, навигацията, услугите за свързаност и приложенията за забавление.

Новото Volvo V60 стъпва на пазара с 6 двигателя, като два от тях са хибриди – тип Plug-in Hybrid (със зареждане от електропреносната мрежа). Това са новият агрегат T6 Twin Engine AWD с комбинирана мощност 340 к.с. и T8 Twin Engine AWD с мощност 390 к.с. Бензиновите мотори са Т5 с мощност 225 к.с. и Т6 с 275 к.с. Не са пропуснати и любителите на дизела, които могат да разчитат на мотор D3 със 135 к.с. и D4 със 165 к.с. Дизелите са съчетани с 6-степенна механична скоростна кутия, а за бензиновите мотори със задвижване на четирите колела AWD стандартна е 8-степенната автоматична трансмисия.

В оборудването на комбито влизат голям брой стандартни системи за безопасността на пътниците. Сред тях са авангардни функции за помощ на водача, които превръщат Volvo V60 в един от най-сигурните автомобили на пътя. Комбито е оборудвано със система за безопасност City Safety с автоматично прилагане на спирачките, която засича пешеходци, велосипедисти и големи животни. Тя активира автоматично спиране, за да избегне сблъсъка или да го смекчи, ако все пак той е неизбежен.

На свой ред системата Pilot Assist подпомага завиването, ускорението и спирането при скорост до 130 км/ч. при движение по пътища с добра маркировка. Сега тя е допълнително усъвършенствана с функция, подобряваща поведението в завоите.

Новото V60 включва и други функции за подпомагане на водача като система против напускане на пътното платно Run-off Road Mitigation и система за предпазване от сблъсък с автомобил в насрещното движение - Oncoming Lane Mitigation. Като опция се предлага и система за предупреждение на водача за опасност при маневриране, с автоматично прилагане на спирачките - Cross Traffic Alert, която допълнително повишава сигурността на хората както в автомобила, така и извън него.
 

 

Ключови думи:

автомобили, Volvo

Още

Кратките пътувания в студа носят риск за колата

23.01.2023

1938
Нелепи грешки може да съсипят ремонта на автомобила

13.01.2023

1857
Dacia вече не е най-доставяната кола в България

06.01.2023

17214