Quantcast
Новото лого на Peugeot дебютира в модела 308 | СЕГА
facebook
twitter

Автомобили

Новото лого на Peugeot дебютира в модела 308

Обновената версия на популярния френски автомобил получи и две хибридни версии
6 259
 Peugeot

Второто поколение на Peugeot 308 излезе на пазара през вече далечната 2013 г., като претърпя и едно обновяване в средата на жизнения си цикъл. Сега френският производител пуска на пазара третата генерация на известния си модел, чиято задача е да свали Volkswagen Golf от първото място по популярност в Европа.

Хечбекът е конструиран в новия фирмен стил на Peugeot, като светлините и решетката на радиатора до голяма степен напомнят на кросоувърите 3008 и 5008, които бяха обновени през миналата есен.

Сега дебютира официално и новото лого на френската марка, което е във формата на щит и заменя легендарната фигурка на лъв. Досега то бе показвано само на прототипи, а вече е и на сериен автомобил. Лъвът пак присъства, но като стилизирана глава, а над него - между релефния капак и решетката, е поставен и номерът на модела.

Задните светлини преминават през цялата широчина на багажника, като са съединени с гланциран елемент. При новия 308 отсъства светодиодна лента, която беше отличителен елемент при много от новите модели на Peugeot през последните години. Клиентите ще избират между 16-, 17- и 18-цолови джанти и 7 цвята на каросерията.

При предишната смяна на поколенията Peugeot 308 стана първият модел на фирмата, който премина на новата платформа EMP2. Това увеличи пространството в салона, но намали дължината и височината му. Сега обаче хечбекът се удължава с 11 см - до 4,36 м, а разстоянието между двете оси е увеличено с 5,5 см - до 2,675 м.

Затова пък хечбекът е с 2 см по-нисък - 1,44 м, благодарение на което коефициентът на челно съпротивление е намален до 0,28. Обемът на багажника също е по-малък - 412 л (при предшественика беше 470 л), а ако се свалят задните седалки, става 1323 л.

В интериора са поставени двуспицев волан, цифров приборен панел и седем физически клавиша, разположени под 10-инчовия дисплей на мултимедията, като тази подредба също е в стила на новите модели на Peugeot. Предвиждат се още електрическо регулиране на седалките, осветление в 8 различни цвята, безкабелно зарядно за мобилни устройва и акустична система Focal с 10 колони.

Гамата двигатели включва 3-цилиндрови бензинови мотори Pure Tech с работен обем 1,2 литра Pure Tech, развиващи мощност 110 и 130 к.с., както и 4-цилиндров дизел BlueHDi с обем 1,5 литра и 139 к.с. Най-слабият двигател е съчетан с 6-степенна механична кутия, а за останалите се предлага и 8-степенен автомат.

На пазарите в Европа ще се продават и две хибридни версии, които ще се зареждат от електропреносната мрежа. И двете получават електромотор с мощност 110 к.с., батерия с капацитет 12,4 кВт/ч и 8-степенен автомат. Те се различават по бензиновите си двигатели - едната развива мощност 150 к.с., а другата - 180 к.с. Сумарната им мощност е съответно 180 и 225 к.с., което си личи от имената на модификациите. По-слабата има 60 км пробег само на ток, а по-мощната - 59 км.

От компанията съобщават, че няма да предлагат спортна версия на 308. Очакваше се модификацията GTI при досегашните поколения да бъде заменена от 308 Sport Engineered, която да бъде с хибридно задвижване, но такава не се предвижда. Причината е, че търсенето на спортни модели в Европа се срива заради новите екологични стандарти.

За сметка на това Peugeot ще предложи изцяло електрическа версия на 308, като за нея засега липсват подробности. Именно електрическият вариант е една от причините новото поколение на хечбека да бъде изградено на платформата EMP, която дава повече свобода по отношение на дизайна, технологиите и електрификацията.

Продажбите на новия Peugeot 308 на европейските пазари във версията хечбек ще стартират през втората половина на годината. По-късно към него ще се присъедини и комби версия.

Ключови думи:

Peugeot, автомобили

Още

Dacia извади най-практичния си модел

17.09.2021

7961
Mercedes разкри електрическото си бъдеще

10.09.2021

712
Индустрията губи до 9 млн. автомобила заради дефицита на чипове

08.09.2021

1080