Медия без
политическа реклама

Новият Subaru Forester - малко промени с голям ефект

При смяната на поколения всъдеходът запазва стила, който го превърна в бестселър

21 Дек. 2023АЛЕКС МИЛЕВ
Subaru

Subaru е една от марките с най-консервативни фенове и това определено оказва влияние върху нейния стил. Моделите на японския производител се харесват основно заради тяхната здравина, надеждност, безопасност и прочутото задвижване на всички колела. Към това може да прибавим внедряването на нови технологии, които правят колите на марката още по-привлекателни.

Един от най-продаваните модели на Subaru е Forester, който сега сменя поколенията. И напълно в стила на производителя, запазва основните си предимства, залагайки на принципа, че когато нещо работи успешно, големи промени не се правят. В същото време обаче има редица малки подобрения, които със сигурност ще се харесат на потребителите.

Новият Forester се задвижва с двигателя на своя предшественик - 2,5-литров "боксер" с 4 цилиндъра, който развива мощност 180 к.с. и 241 Nm въртящ момент. Моторът е комбиниран с безстепенна трансмисия, както и с най-новата версия на фирмената система за задвижване на четирите колела. В случая тя е преработена, като предлага по-бърза реакция и активно векторизиране на въртящия момент на задните колела. Подобно на стария Forester (и настоящите Crosstrek и Outback), системата X-Mode е стандартна за всички модификации, с изключение на базовото ново оборудване.

Като цяло, структурата на Forester е значително актуализирана. Въпреки че все още използва модулната глобална платформа на Subaru, новото поколнение на SUV-модела получава

 

специална конструкция на вътрешната рама.

 

При производството Subaru първо прикрепя страничните панели към пода, след което се добавя външната обшивка.

Този нов метод на японската компания подобрява достъпа до ключовите точки на каросерията, позволявайки на производствените съоръжения да добавят стратегически заварки и да използват повече структурно лепило. Резултатът е 10% по-голяма твърдост, а това е от полза както на безопасността, така и за управлението.

Дизайнът на автомобила също е променен, като напълно се вписва в актуалната гама модели на Subaru. Предната част напомня по-големия всъдеход - Ascent, докато арките на калниците са в стила на седана WRX. Ниската линия подсеща за първото поколение на Forester и неговия дизайн на повдигнато комби. Вратите и люкът имат по-широки квадратни отвори за по-добро влизане и излизане, а задната част залага на една нова тенденция в автоиндустрията, при която се ползват изкуствени светлинни ленти с гланцирана черна декоративна лента, свързваща задните светлини.

Отворите за изпускане на въздух на задния ръб на отворите на предните колела намаляват повдигането под предната част на автомобила, като

 

така се подобрява стабилността при шофиране.

 

За да запази реномето си на сериозен офроуд-модел, новият Forester получава релси на покрива и долна облицовка на каросерията, чийто цвят ще зависи от нивото на оборудване.

Интериорът на новото поколение също е пипнат сериозно от дизайнерите, като вече се се залага на 11,6-инчов вертикален сензорен екран и безжично огледално отразяване на смартфона. Изключение прави базовото ниво на оборудване, което получава два 7,0-инчови екрана за информационно-развлекателната система и за управление на климатика. Отвъд познатата централна конзола на Subaru, останалата част от кабината има специфичен за Forester дизайн, който измества таблото нагоре за повече пространство за коленете и се възползва от долната линия на колана за по-добра видимост навън.

Актуализираната версия на пакета от системи за активна безопасност Subaru EyeSight ще се предлага за всяко ниво на оборудване в новия Forester - базово, Premium, Sport, Limited и Touring. В допълнение към съществуващите стереокамери, в салона е инсталирана широкоъгълна монокамера високо на предното стъкло, за да предостави по-подробна информация на системата. Така се подобрява разпознаването на пешеходци и велосипедисти и се подобрява наблюдението на напречния трафик.

Новият Forester има и функция за спешна помощ, която ще активира аварийните светлини, ще спре колата в нейната лента и ще се свърже със службите за спешна помощ, ако водачът не реагира на подканите за активна безопасност. Някои версии ще получат и наблюдение на мъртвата зрителна точка с откриване на напречния трафик отзад, както и нова система за автоматично аварийно управление. Ако Forester открие опасност от страната на платното и водачът не предприеме подходящи действия, той автоматично ще премине от другата страна, за да избегне препятствието.

Ключови думи:

автомобили, Subaru