Медия без
политическа реклама

Новата Dacia Duster: хибридът сменя дизела

Румънският бестселър има нов стил и повече технологии

04 Дек. 2023
Dacia

От 2010 г. до днес са произведени около 2,2 млн. коли Dacia Duster, като популярността на румънския модел продължава да расте и той стана най-продаваният SUV в Европа за 2022 г. Сега бестселърът на дъщерната марка на Renault сменя поколенията, като производството и продажбите на новия модел ще стартират в началото на следващата година.

 

Екстериор

Подобно на Sandero и Jogger, новата Dacia Duster е базирана на платформата CMF-B на Renault Group. Погледнат отстрани, новият Duster в някои отношения прилича на сегашното поколение, но се забелязват някои нови детайли. Цялостният външен вид е по-масивен и мускулест, но размерите се увеличават много малко - със само 2 мм повече дължина.

Това, което се е променило много, е предницата, която е обстойно ревизирана, за да се приведе в съответствие с тази на Sandero и концепцията Bigster, която е планирана за производство през 2025 г.

Внимание заслужават новите LED дневни светлини отпред, чийто Y-образен вид е частично зает от задните светлини, като има триизмерен дизайн. Нови са и задните дръжки, "вградени" във вратите, както и предпазителите на праговете и калниците. Те са изработени от Sparkle - нов тип материал, представен в концептуалния автомобил Manifesto и изработен от 20% рециклирани материали.

Багажниците на покрива са запазени, не само за да придадат на Duster повече SUV вид, но и защото са практични за справяне с всякакви обстоятелства. Особено след като, както при Jogger, те могат да се въртят на 90 градуса.

 

Размери - сравнение

Dacia Duster (стар): дължина - 4341 мм, широчина - 1804 мм, височина - 1693 мм, междуосие - 2673 мм, обем на багажника - 445 литра.

Dacia Duster (нов): дължина - 4343 мм, широчина - 1813 мм, височина - 1656 мм, междуосие - 2657 мм, обем на багажника - 472 литра.

 

Интериор

Според румънския производител преминаването към новата платформа е позволило на новия Dacia Duster да има повече пространство в купето, особено отпред - по отношение на ширината, и отзад - по отношение на пространството за краката. В допълнение, подът на багажника е по-нисък и отворът е по-широк и по-висок, с 6% увеличение на товарния обем за общо 472 литра минимум при версията с предно задвижване.

Данните, предоставени от Dacia, обаче показват, че междуосието на Duster 2024 е с 16 мм по-късо от това на настоящия модел, така че на практика купето предлага прилично, но не изобилно пространство.

Голямата нова характеристика в интериора на Dacia Duster 2024 е арматурното табло, което включва цифрови инструменти (първи за румънския SUV) – въпреки че в базовата версия приборният панел ще остане аналогов. Има и 10,1-инчов централен екран, обърнат към шофьора. Управлението на трансмисията по кабел също е ново, освобождавайки централния тунел и осигурявайки повече място за съхранение. Воланът също има нов дизайн - сплескан отгоре и отдолу, за да подобри комфорта на водача.

Въвеждането на системата YouClip също заслужава внимание - новият Dacia Duster има, в зависимост от нивото на оборудване, четири или шест скоби за закрепване на държач за таблет, държач за чанта, държач за смартфон с индуктивно зарядно или други практични куки.

По отношение на материалите - интериорът е доминиран от твърди пластмаси. За модела се предлага и специална функция Sleep Pack - подвижна кутия 3 в 1, която включва прибиращо се двойно легло (1,90 м дължина и до 1,30 м ширина), както и място за съхранение маса и отделение за съхранение.

 

Двигатели

Основната новост на новия Dacia Duster се отнася до двигателната гама. На първо място е сбогуването с дизеловия двигател с работен обем 1.5 л и мощност 116 к.с., който в настоящото поколение също се свързва със задвижване на всички колела. Той беше заменен от „мек“ хибрид TCe 130, базиран на трицилиндровия мотор с обем 1,2 л, работещ по цикъла на Милер и съчетан с 48-волтова система за обща мощност 130 к.с. Предлага се за версии с предно задвижване и 4x4.

Друга важна иновация е пълното хибридно задвижване, идентично с това на Jogger и някои модели на Renault. То се състои от 1,6-литров атмосферен двигател с 94 к.с. мощност, два електрически мотора (един с 49 к.с. и друг с 20 к.с. с функция генератор), батерия с 1,2 кВт/ч и автоматична скоростна кутия. Той позволява, поне според декларираните данни, да се пътува в електрически режим 80% от времето при градско кормуване, намалявайки потреблението и вредните емисии.

Версията Duster ECO-G 100 с пропан-бутан остава в гамата. С два резервоара (50 л за бензин и толкова за LPG) тя може да измине до 1300 км. Резервоарът за пропан-бутан е поставен под пода на багажника, за да не повлияе на товарния капацитет.

Задвижването на всички колела остава възможно при новата Dacia Duster, като то е подобрено с новата система за контрол на терена, която предлага пет режима на шофиране:

- AUTO: трансмисията автоматично разпределя мощността между предната и задната ос, в зависимост от сцеплението с пътя и скоростта;

- СНЯГ: оптимизиране на сцеплението върху хлъзгави пътища, благодарение на специфични настройки за ESP и системата за контрол на сцеплението;

- КАЛ/ПЯСЪК: за кални и песъчливи терени;

- OFF-ROAD: предлага максимална производителност на тежък терен, подобно на режима 4x4 Lock на настоящия Duster, с допълнителното предимство на автоматичното разпределение на въртящия момент между двете оси, въз основа на сцеплението и скоростта;

- ECO: намалява разхода на гориво чрез регулиране на мощността на задвижващата система и климатика, както и с оптимизиране на разпределението на въртящия момент между предните и задните колела.

В допълнение, версиите 4x4 имат пътен просвет от 217 мм, с ъгли на заход и отход от 31° и 36°. Благодарение на новата All Road Info System на централния дисплей може да се показва набор от информация по време на шофиране извън пътя, като наклона и разпределението на въртящия момент между двете оси.

 

Цени

Цените все още не са обявени, но според някои източници се очаква те да бъдат под 20 000 евро за базовата версия. За да направим паралел - най-евтиният Duster в момента започва от 17 990 евро.

По отношение на оборудването новият Dacia Duster ще се предлага в следните нива:

- Dacia Duster Essential: управление на медиите, фиксирани багажници на покрива, шест въздушни възглавници, система за подпомагане на паркирането отзад и др.;

- Dacia Duster Expression: 17-цолови алуминиеви джанти, 7-инчови цифрови инструменти, 10,1-инчов сензорен екран и камера за заден ход;

- Dacia Duster Extreme: модулни багажници на покрива, автоматичен климатроник, система YouClip 3-в-1, медна външна и вътрешна облицовка;

- Dacia Duster Journey: 18-цолови алуминиеви джанти, автоматичен климатроник, безключова система, електрическа ръчна спирачка, индуктивно зарядно устройство за смартфон, информационно-развлекателна система Media Nav Live с навигация и Arkamys 3D аудио система с шест високоговорителя.

 

Конкурентите

Разбира се, в сегмента на Dacia Duster не липсва конкуренция. Китайските бензинови модели MG ZS и Omoda 5, които ще пристигнат догодина, са част от групата. В нея попадат „братовчедите" - Renault Captur и неговото производно Mitsubishi ASX, както и сходните по размери, но определено по-скъпи Nissan Qashqai, Skoda Karoq и Volkswagen T-Roc.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

автомобили, Dacia

Още по темата