facebook
twitter

Автомобили

Nissan Micra най-после стана автоматик

Хечбекът се предлага и с напълно нов бензинов двигател, а в България струва между 28 000 и 41 000 лв.
780
 Нисан

Последното поколение на Nissan Micra имаше един основен недостатък - не се предлагаше с автоматична скоростна кутия. Но той вече е отстранен от японците, които предлагат колата с безстепенна трансмисия Xtronic (CVT), със седем предавки в ръчен режим. Освен това хечбекът получава и изцяло нов бензинов двигател с мощност 100 к.с.

Новият двигател и трансмисия са разработени от алианса Renault-Nissan-Mitsubishi. Моторът отговаря изцяло на новия екологичен стандарт Euro6d-Temp, като заменя бензиновия агрегат с работен обем 0,9 литра и мощност 90 к.с. Ползите от тази промяна са по-голяма мощност (+10 к.с) и по-голям въртящ момент (+20 Nm), както и по-ниски емисии на CO2 (-13 до -15 г/км в зависимост от оборудването). Намален е и разходът на гориво - с 0,6 л/100 км, което съответно означава и редуциране на разходите.

Голяма част от елементите на двигателя са променени. Той е получил разделно охлаждане, при което течността преминава през два канала в главата на цилиндъра, за да се намали до минимум загубата на енергия. Това подобрява топлинното управление и горивния процес, а също така води и до повишена икономия на гориво и намалени CO2 емисии.

Моторът е снабден с турбокомпресор с електрическо управление, който осигурява по-пъргава реакция при подаване на газ и съответно увеличава мощността. Друго подобрение е покритието на цилиндрите с тънък слой износоустойчива стомана. Тази технология беше разработена за двигателя на суперколата Nissan GT-R, но вече се използва и при другите агрегати на Nissan, в това число и 1,3-литровия мотор, който наскоро дебютира при кросоувъра Qashqai. Намалявайки триенето в цилиндъра, покритието оптимизира термичното управление и горенето, намалява теглото и подобрява икономията на гориво и емисиите на CO2.

За първи път след пускането на петото поколение на автомобила през 2016 г. Nissan Micra се предлага и с автоматична трансмисия. Включването на Xtronic се налага заради увеличеното търсене на субкомпактни модели с такъв тип скоростна кутия. През 2016 г. делът на малките коли с автоматични скорости в Европа е бил едва 12%, но се очаква през 2022 г. той да е близо три пъти по-голям.

Самата трансмисия е снабдена с D-step технология, която осигурява по-рафинирана мощност при шофиране в сравнение с конвенционалната CVT. Това е особено очевидно при по-агресивното използване на педала на газта. Технологията D-step осигурява по-бързо превключване на по-ниска предавка и по-добра икономия на гориво в реални условия.

След включването на новия двигател и трансмисия Nissan Micra получава и ново допълнително оборудване. Базовият вариант включва още активен контрол на траекторията, ограничител на скоростта, климатик, система за контрол на налягането на въздуха в гумите, сензор за светлина и др.

Като екстри се предлагат  16-инчови алуминиеви джанти, затъмнени задни стъкла, предни фарове за мъгла, електрически отопляеми външни огледала, задни сензори за по-точно паркиране, специално амбиентно вътрешно осветление, камера за паркиране на заден ход, автоматична климатична инсталация.

Топ версията пък разполага със 17-инчови полирани алуминиеви джанти, BOSE Personal audio с високоговорители в подглавника на водача, AVM – система с 4 камери за 360-градусов обзор около автомобила, Bi Led къси и дълги светлини.

Цените на модела стартират от 28 300 лв., но при най-високите нива на оборудване ще надхвърлят 41 000 лв.

 

Ключови думи:

Nissan, автомобили
1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Излезе най-мощният сериен Mercedes

31.07.2020

1455
Audi смени дизела с бензин в най-мощните си SUV

24.07.2020

3293
Ford Puma идва в нова опаковка

17.07.2020

945

Коментари

Hristo

Кола която разчита на търговски успех само с визията си или иначе казано женска кола.  Кола предназначена за индивиди с определен умствен капацитет и предвидимо мислене.

Влез или се регистрирай за да коментираш