facebook
twitter

Автомобили

Най-успешното BMW смени поколенията

Новата 3-Series идва с най-модерните технологии и асистенти на водача
590
 BMW

Третата серия на BMW е най-популярният модел на компанията от Мюнхен, като за цялата си история от нея са продадени над 15 млн. бройки. На пазара вече е седмата генерация на модела - G20, която е построена на нова платформа и предлага изненади в дизайна.

В основата на новото BMW 3-Series е архитектурата CLAR, използвана при повечето модели на баварците с надлъжно разположение на двигателя. За разлика от 5- и 7-Series, където предното окачване е двуточково, тук се залага на McPherson. Като конструкция задното е същото с това на предишния модел F30, но е напълно преработено.

В конструкцията на каросерията са използвани основно олекотени материали като алуминий, магнезий и високоякостна стомана. Най-важният приоритет пред инженерите на BMW е било подобряване на аеродинамиката, като автомобилът е с 55 кг по-лек, а центърът на тежестта е снижен с 10 мм. Разпределението на тежестта между двете оси е идеално – 50:50.

Разстоянието между двете оси е увеличено с 41 мм и достига 2851 мм, а като цяло автомобилът е по-голям от предшествениците си. Дължината му нараства с цели 85 мм и достига 4709 мм. Широчината е 1827 мм (+16 мм). Аеродинамиката е оптимизирана, като коефициентът на челно съпротивление е 0,23.

В окачването вече влизат оригинални хидравлични амортисьори, които ще се използват както за базовите версии, така и за модификациите с М-окачване, което е с 10 мм по-малък клирънс. Като опция ще се предлага и окачване с електронно-управляеми амортисьори.

Първоначално новата "тройка" ще се предлага с избор от три мотора в пет варианта на мощност. Четирицилиндровите бензинови двигатели с обем 2,0 литра при BMW 320i и 330i  са със 184 и с 258 к.с. Версиите 318d и 320d са дизели със същия обем, като развиват 150 и 190 к.с. Единственият вариант с 6-цилиндров мотор засега ще е BMW 330d, който развива 265 к.с.

Версията 320d е със задвижване на четирите колела, а останалите са със задно предаване. На по-късен етап ще се появи модификация с 3-цилиндров мотор, като и М-модификации с мощни двигатели.

Отвътре "тройката" е станала по-просторна, като се е увеличило мястото за плещите и лактите на шофьора и спътника му. Интериорът е класически за BMW, но е в новия стил, който дебютира при кросоувъра X5 – изобилие от метални елементи, виртуален приборен панел и голям таблет за навигацията, поставен над централните дефлектори на вентилационната система.

Мултимедийната система с диагонал 10,25 инча е построена на платформата BMW iDrive 7.0, която дебютира при новото BMW X5. Тя може да се контролира с помощта на сензорен дисплей, бутони на волана и контролера iDrive, като може да се управлява и гласово.

Новото BMW 3-Series разполага с голям набор електронни асистенти, като моделът прави сериозна крачка по пътя към автоматизираното шофиране. В серийното оборудване влиза предупреждение при опасност от сблъсък и за пешеходци със спирачна функция при градски условия, чийто най-нов вариант разпознава и велосипедисти. Като опция се предлагат и "активен контрол на скоростта с функция Stop & Go" и "асистент за шофиране", който предупреждава при напускане и смяна на лентата или при опасност от удар отзад и за напречен трафик.

Като цялостен пакет за комфорт и сигурност се предлага асистентът за шофиране Professional, който включва и "асистент за завиване и водене в лентата". Той подпомага водача и при поддържане на курса в стеснени участъци и освен това включва и асистент за поддържане на лентата с активна защита срещу страничен удар и помощ при избягване на препятствия.

Новото поколение на BMW Head-Up дисплея предлага увеличена площ на проекцията, ново графично оформление и допълнителни изобразявани съдържания. При маневриране и паркиране водачът получава подкрепа от система за контрол на дистанцията при паркиране и камерата за обратно виждане.

Освен това се предлага и "асистент за паркиране", който при паркиране и изкарване от паркомясто поема както въртенето на волана, така и ускорението, спирането и избора на предавка на трансмисията Steptronic. Технологията включва и "асистент за движение на заден ход", който при движение назад до 50 метра води автомобила прецизно по отсечката, премината преди това на преден ход.

Моделът ще се произвежда в завода на BMW в Мюнхен, а също така в съвместното предприятие на BMW и Brilliance Auto в Шенян (Китай) и в новата фабрика на концерна в Сан Луис Потоси (Мексико).

Ключови думи:

автомобили, BMW
Все още няма коментари

Още

Opel Mokka дебютира с електрическа версия

03.07.2020

675
Новата Honda Jazz идва в Европа само като хибрид

26.06.2020

2371 1
За автомобилите - с много стил, страст и с малко... кафе

23.06.2020

ДИЯН ИВАНОВ

356 1

Влез или се регистрирай за да коментираш

×