Медия без
политическа реклама

Най-продаваният модел на Porsche стана електромобил

Цените на Macan в България стартират от 172 000 лв.

29 Яну. 2024
Porsche Macan вече е изцяло елекрически.
Porsche
Porsche Macan вече е изцяло елекрически.

10 години след представянето си Porsche Macan навлиза във второто си поколение, което получава изцяло електрическо задвижване. Това е и сериозно предизвикателство за германския производител, тъй като компактният SUV е най-продаваният модел на марката през последните години и сега той ще трябва да се справи с предизвикателства, пред които е изправена цялата автомобилна индустрия при преминаване към пълна електрификация.

Сами по себе си данните са впечатляващи. Електрическият SUV ще се предлага в две модификации E-Performance, комбинирани със система Launch Control. Версията Macan 4 осигурява мощност до 408 к.с. с активирана функция "обърбууст" (увеличение за кратък период от време), а Macan Turbo разполага с 639 к.с. Максималният въртящ момент е съответно 650 и 1130 Nm.

Подобни параметри са основа за отлично поведение при шофиране - Macan 4 ускорява от място до 100 км/ч за 5,1 секунди, а на Macan Turbo се нуждае от 3,3. Двата модела постигат

 

максимална скорост от 220 и 260 км/ч.

 

Електрическите двигатели се захранват от литиево-йонна батерия, позиционирана в подподовата конструкция на автомобила и разполагаща с брутен капацитет от 100 кВт/ч. Активно използваният капацитет достига 95 кВтч.

Високоволтова батерия е основният компонент от новата високотехнологична платформа Premium Platform Electric (PPE) с 800-волтова архитектура, използвана от Porsche за първи път именно в новия Macan. Мощността на зареждане с постоянен ток достига 270 кВт. Батерията може да бъде заредена от ниво на заряд 10% до 80 % в рамките на приблизително 21 минути, с помощта на подходяща зарядна станция за бързо зареждане.

При използване на 400-волтови зарядни станции адаптиращи превключватели за високо напрежение в батерията осигурява зареждане чрез ефективно разделяне на 800-волтовата батерия на 2 отделни батерии, всяка с номинално напрежение от 400 волта. Това позволява зареждане с висока ефективност с мощност от до 135 кВт без допълнителен високоволтов преобразувател (HV booster). Зареждането с променлив ток (AC) на домашни wall box системи е възможно с до 11 кВт.

Електрическите мотори осигуряват рекуперативно зареждане с мощност от до 240 кВт. Интегрираната силова електроника Power Box (IPB) също допринася за постигане на по-високо ниво на ефективност на новите модели Macan, като същевременно е компактна и лека. Корпусът на високотехнологичната инверторна система IPB съчетава три компонента - интегрирано променливотоково (AC) зарядно устройство, високоволтов нагревател и DC/DC преобразувател.
На базата на тестовата процедура за определяне на разхода на енергия и пробега - WLTP, той е

 

до 613 км за Macan 4 и до 591 км за Macan Turbo.

 

Външният вид, той е в стила на моделите на Porsche, като предлага еволюция спрямо предшественика си. Класическите за модела пропорции са доразвити и оптимално адаптирани към промените, налагани от електрическото задвижване. Характерният наклон на предния капак и силно изразените калници придават на SUV модела (дължина 4784, широчина 1938, височина 1622 мм) динамичен, стремителен външен вид, дори когато не е в движение.

Новият Macan е оборудван с 22-цолови колела с различен размер отпред и отзад. Голямото междуосие, увеличено с 86 мм спрямо предишния модел (2893 мм), е довело до намаляването на предния и задния надвес. Предните светлини са разделени на две части: плоският горен светлинен модул с четириточкови дневни светлини е вграден в калниците и подчертава ширината на автомобила. Основният модул, опционално с матрична LED технология е разположен малко по-ниско в предната част.

Характерният за Porsche контур на горната линия flyline формира един общ елемент с плоското задно стъкло. Съчетанието на вратите без рамки с характерните странични изострени елементи върху техните повърхности създава елегантен и спортен дизайн. А силно изразените задни калници придават на задната част невероятно скулптуриран и мускулест вид. Логото на Porsche е поставено в центъра на задната триизмерна светлинна лента. 

Porsche съчетава своята дизайнерска ДНК с оптимизация на аеродинамиката, спомагаща за постигане на по-голям пробег. Благодарение на системата за активна аеродинамика Porsche Active Aerodynamics (PAA) с активни и пасивни компоненти автомобилът постига коефициент на обтекаемост от 0,25. Така новият Macan се превръща в

 

един от най-аеродинамичните SUV модели на пазара,

 

благодарение на което се намалява разходът на енергия и се увеличава пробегът.

Системата за активна аеродинамика PAA включва адаптивен заден спойлер, активни клапи на предните отвори за въздух на системата за охлаждане и гъвкави облицовки на изцяло покритата подподова част на каросерията. Въздуховодите под модулите на предните светлини и скосената форма на предната част също спомагат за оптимизацията на въздушният поток. В задната част, страничните, насочващи въздуха повърхности и дифузьорът с ламели добавят своя принос за общата аеродинамична ефективност.

Новият Macan e SUV с насоченост към динамиката, но предлага функционалност и пространство за ежедневието, както и оборудване от най-високо ниво с богати възможности за конфигуриране. Електрическото задвижване допринася за увеличаване на вместимостта на багажника. В зависимост от модела и включеното оборудване обемът на багажното отделение достига 540 литра. В допълнение се предлага второ багажно отделение с 84 литра под предния капак. Така общото багажно пространство е със 127 литра по-голямо от това на предходния модел. А със сгъването на задната седалка, капацитетът се увеличава до 1348 литра. Максималното тегло на прикачния товар от цели 2000 кг завършва общата картина от изключително практични качества на новия Macan.

В зависимост от модела и включеното оборудване, водачът и пътникът до него са позиционирани с до 28 мм по-ниско от преди. Пътниците на задната седалка са разположени с до 15 мм по-ниско и могат да разчитат на увеличено пространство за краката. Интериорът е типичен за Porsche, а широчината на арматурното табло се подчертава от интегриран черен панел. Повдигнатият дизайн на централната конзола подсилва впечатлението за ниска и фокусирана върху динамиката позиция в автомобила. Същевременно с това, големите прозорци създават усещане за светлина и простор на вътрешното пространство.

В допълнение към дигиталния интерфейс определени контролни елементи са останали в аналогов вид - като например управлението на ламелите на отворите за вентилация и на климатичната система. LED светлинна лента, интегрирана в декоративния панел на арматурното табло и във вратите служи както за амбиентно, така и като осветление за "комуникация" с пътниците и водача. В зависимост от ситуацията то предоставя информация или предупреждения - например за поздрав, за индикация свързана с процеса на зареждане и информация, свързана със системите за подпомагане на водача.
Macan е оборудван с последно поколение дисплей и операционна система с до три екрана, включваща свободно стоящ 12,6-инчов извит дисплей за контролните прибори и инструменти, и 10,9-инчов централен дисплей. За първи път пътникът до шофьора може да разполага с информация, да управлява настройките на инфоразвлекателната система и

 

да гледа видео докато автомобилът е в движение.

 

Това става с помощта на опционален 10,9-инчов дисплей.

Също за първи път системата Porsche Driver Experience включва head-up дисплей с добавена реалност. Виртуалните елементи, като навигационните насоки, са хармонично визуално интегрирани в полето на видимост на водача на реалната обстановка и обекти. Изображението се появява на симулирано за водача разстояние от 10 метра и съответства на дисплей с размер от 87-инча.

Новото поколение инфоразвлекателна система е базирано на операционна система Android Automotive OS. Системата Porsche Communication Management (PCM) е стандартно оборудване в новия Macan и формира едно ново ниво на компютърната обработка на данни и подпомагане на водача. Например, гласовият асистент „Hey Porsche” със светкавична скорост прави препоръки за маршрути, включвайки и зарядни станции. Чрез новия Porsche App Center пътниците могат директно да достигнат популярни приложения от трети страни и да ги инсталират директно.

Macan 4 и Macan Turbo са оборудвани със системи за задвижване на всички колела. Силовата електроника управлява двата електрически мотора в реално време, при което електронната система за задвижване на всички колела Porsche Traction Management (ePTM) функционира 5 пъти по-бързо от конвенционалната система за двойно предаване, реагирайки на приплъзване на гумите в рамките на 10 милисекунди.

Освен това разпределението на въртящия момент към четирите колела може да се настройва на базата на избраната програма за шофиране. Системата за разпределение на въртящия момент към колелата на задния мост Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus) включва електронно контролирано блокиране на диференциала на задния мост, като допринася за подобряване на сцеплението, стабилността при шофиране и страничната динамика на Macan Turbo.

Моделите на Macan с въздушно окачване - стандартно оборудване при Turbo версията, са оборудвани със система за електронно адаптивно управление на окачването Porsche Active Suspension Management (PASM). Като опция системата може да се комбинира и с окачване със стоманени пружини. Системата за активно управление на окачването (PASM) вече разполага с амортисьори с двуклапанна технология. Благодарение на настройката на амортисьорите с по-широк диапазон на поглъщане на колебанията и по-кратко време за реакция, се подобряват едновременно комфортът и динамичните качества на автомобила, с което се създава по-голям спектър от възможности в поведението на окачването. Всичко това прави разликите между различните програми за шофиране още по-осезаеми.

За първи път Macan предлага като допълнително оборудване система за завиване на задните колела с максимален ъгъл на завъртане от 5 градуса. В зависимост от скоростта, респективно посоката на колелата, това позволява постигане на диаметър на завиване от 11,1 метра в градски условия и улесняване на маневрирането, като едновременно предоставя изключителна стабилност при шофиране при по-висока скорост. Принос за динамичното поведение на автомобила има и типичното за марката прецизно кормилно управление на предния мост. 

Доставките на електрическия SUV ще стартират през втората половина на годината. Цените в лева с включен ДДС за България стартират от 172 100 лева за Macan 4 и 231 200 лева за Macan Turbo.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

автомобили, Porsche

Още по темата