Медия без
политическа реклама

Най-надеждните кросоувъри втора ръка

Шансовете някой от тези модели да се повреди е минимален

08 Яну. 2024АЛЕКС МИЛЕВ
Първото място в класацията е за субкомпактния кросоувър Suzuki Ignis

Кросоувърите се налагат все повече и неизбежно тяхното търсене нараства и на вторичния пазар на употребяваните коли. Британското издание Whatcar.com, съвместно със застрахователната компания MotorEasy, състави окончателния рейтинг за най-надеждните автомобили на 2023 г. В него има отзелна секция и за компактните кросоувъри, които могат да бъдат закупени втора ръка без много притеснение.

Традиционно, за да съставят рейтинга, експертите са анкетирали 25 000 собственици на автомобили във Великобритания и са ги помолили да изброят проблемите, с които са се сблъскали през последните две години. Ето 7-те най-надеждни кросоувъра, които се предлагат и на българския пазар:

 

Suzuki Ignis (2016 - досега)

Първото място в класацията зае субкомпактният кросоувър Suzuki Ignis. В случая едва 5% от собствениците на тази кола се оплакват от неизправности. Най-често те са свързани с работата на скоростната кутия. А и отстраняването на повредите в сервизните центрове не е отнело много време - средно около един ден.

 

Mazda CX-3 (2016–2023)

Mazda CX-3 заема второ място. През последните 24 месеца 10% от анкетираните са имали проблеми с тази машина, като най-честите оплаквания са от каросерията и спирачната система система на автомобила.

 

Hyundai Kona (2017–2023)

Оплаквания от корейския кросоувър Hyundai Kona също имат 10% от анкетираните, което позволи този модел да попадне в челото на класацията за надеждност. Собствениците отбелязват, че повечето проблеми са свързани с електрониката, както и с мултимедийната система и навигацията.

 

Audi Q2 (2016 - досега)

11% от собствениците на такава кола се оплакват от проблеми с надеждността. Тези автомобили са посещавали сервизи главно заради проблеми с климатика, електрическата система и двигателя. Основното предимство е, че повредите не са критични и позволяват на автомобилите да стигнат до сервиза сами.

 

Suzuki Vitara (2015 - досега)

Suzuki Vitara също се класира сред най-добрите компактни кросоувъри. Само около 8% от анкетираните собственици на този модел се оплакват от проблеми. Основните оплаквания от водачите са свързани с работата на скоростната кутия. Шофьорите отбелязват и проблеми с окачването.

 

Honda HR-V (2015–2022)

Друг „японец“ сред най-надеждните кросоувъри е Honda HR-V с 9% оплаквания. Тези автомобили най-често отиват в сервизни центрове заради проблеми с батерията, неработещи климатици, електрически повреди и проблеми със скоростната кутия. Поради тези причини голяма част от автомобилите са прекарали около един ден в сервизите.

 

Volkswagen T-Cross (2018 - до момента)

Кросоувърът Volkswagen T-Cross е много популярен във Великобритания, като едно от основните предимства на този модел е неговата надеждност. В рамките на две години само 15% от шофьорите са имали проблеми с германския автомобил. Собствениците се оплакват от изпускателната и от електрическата системи.

Ключови думи:

автомобили