Медия без
политическа реклама

Най-луксозният производител се предаде пред електричеството

Rolls-Royce представи първия си модел, задвижван изцяло с електродвигател

28 Окт. 2022
Rolls-Royce

Още през лятото британската фирма Rolls-Royce обяви, че първият му сериен електромобил ще се появи съвсем скоро, тъй като разработката е в напреднала фаза. Сега компанията, която произвежда най-луксозните коли в света, официално представи модела Spectre, с който навлиза в нова ера – тази на електрическите превозни средства.

Още при премиерата от Rolls-Royce се похвалиха, че интересът към автомобила им на ток е огромен. Първите доставки за клиенти се очакват през четвъртото тримесечие на 2023 г., съобщава Automedia.bg.

Британската компания, чиято цел е да стане изцяло електрическа до края на десетилетието, твърди, че всъщност е създала напълно нов сегмент – на електрически суперкупета. Самият Spectre ще бъде позициониран именно като наследник на Phantom Coupe и ефективно ще поеме неговата роля в гамата на марката.

От гледна точка на дизайна колата не изглежда кой знае колко различно от останалите модели, макар да разполага с най-широката решетка, монтирана някога на сериен Rolls-Royce. Тя е меко осветена от 22 светодиода, а над нея има аеродинамично оптимизирана фигурка Spirit of Ecstasy. Самият Spectre е най-аеродинамичният модел в историята на бранда и има коефициент на челно съпротивление (Cx0,25.

Интериорът на електрическото купе е най-модерният и най-технологичен, поставян някога на Rolls-Royce. Един от акцентите е опционалната функция Starlight Doors, която включва 4796 светещи точки, без да се брои облицовката на тавана, в която също светят стотици "звездички". Нови за Spectre са и предните седалки, които са вдъхновени от британски шивач. Myлтимeдийнитe възмoжнocти ce ocигypявaт oт cиcтeмaтa ЅРІRІТ, интeгpиpaнa в пpилoжeниeтo Whіѕреrѕ. Oттaм мoжe дa ce пpoмeня външният вид нa eлeмeнтитe oт тaблoтo.

Електромобилът е разработен на платформата Architecture of Luxury, като мощността на задвижващия агрегат и пробегът все още не са достигнали своя пик. Засега се посочва, че по предварителни данни максималната мощност е 577 к.с. (максимален въртящ момент 900 Nm), а пробегът с едно зареждане е 520 км.

Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 4,5 секунди, но въпреки тези впечатляващи данни Spectre няма да се фокусира върху производителност или ефективност на пътя. Вместо това ще осигури най-луксозното усещане зад волана, като новото окачване Planar със сигурност помага за това. Тази система може да отделя стабилизиращите щанги на автомобила, позволявайки на всяко колело да действа независимо, осигурявайки още по-гладко возене дори когато качеството на пътната настилка не е добро.

Rolls-Royce вече приема поръчки за електромобила, но цени не се посочват (неофициално се твърди, че ще започват от $400 000).

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

автомобили, Rolls-Royce

Още по темата