Медия без
политическа реклама

Най-големите японски автокомпании са фалшифицирали тестове

Toyota, Mazda и Honda признаха, че са лъгали, за да сертифицират моделите си

04 Юни 2024
Toyota се оказва за втори път в центъра на скандал
Toyota се оказва за втори път в центъра на скандал

Японската автомобилна индустрия е разтърсена от нов скандал, след като Toyota, Mazda, Honda и Yamaha бяха уличени, че са фалшифицирали данните от тестове за безопасност. Доставките на шест модела, включително три, произведени от Toyota, са спрени.

Това е вторият скандал, свързан с безопасността, засягащ Toyota след разкритията през декември 2023 г., че превозните ѝ средства не са били правилно тествани за безопасност при сблъсък. Тогава стана ясно, че дъщерното дружество на Toyota - Daihatsu, е фалшифицирало краштестовете за много от своите автомобили, някои от които се продават с емблема Toyota, Mazda или Subaru. Почти всеки модел в гамата на Daihatsu беше засегнат, като се оказа, че нередностите датират още от 1989 г. По-конкретно, въздушните възглавници, монтирани в тестовите автомобили, се различаваха от поставяните в колите, пускани на пазара. Тогава Toyota смяташе, че е „избегнала куршума“, но сега се оказа в още по-дълбок скандал.

Защото с разширяването на разследването се оказа, че цялата японска автоиндустрия е фалшифицирала данните си за безопасност. Четири производителя на автомобили и един на мотоциклети признаха, че са фалшифицирали тестове за безопасност. В резултат Toyota, Mazda и Yamaha спряха доставките на общо шест модела. Honda и Suzuki също са засегнати, въпреки че засега не са спрели продажбите.

В изявление министерството на земята, инфраструктурата, транспорта и туризма на Япония нарече нередностите „действия, които подкопават доверието на потребителите и разклащат основата на японската система за сертифициране на автомобили“. Министерството обяви проверки на място в засегнатите компании, започвайки с Toyota във вторник. От ведомството разкриват, че Toyota, Mazda и Yamaha са потвърдили, че е имало измами, които все още се правят. И нареди на тези компании да спрат доставките на определени модели.

Според изявление на Toyota, моделите Fielder, Axio (имената на вариантите комби и седан на Corolla в Япония), както и Yaris Cross, са сертифицирани с помощта на „неадекватни данни при тестове за защита на пешеходци и пътници“. Спирането ще засегне две поточни линии, отговорни за производството на 130 000 единици годишно. Четири модела Toyota, които вече не се произвеждат (Crown, Isis, Sienta и RX), също се споменават в изявлението като тествани с помощта на „методи, които се различават от правителствените стандарти“.

Mazda съобщи за нередности за пет модела, включително два все още в производство - Mazda2 и MX-5 RF. Компанията призна, че е фалшифицирала резултатите от теста и е подправила модулите, използвани за изпитание на сблъсък. Засегнати са над 150 000 бройки, произведени от 2014 г. за японския пазар. Mazda също обяви спиране на производството, което ще засегне около 3500 поръчки.

Междувременно беше установено, че Honda е фалшифицирала данни за шума и мощността на бензиновия двигател, засягащи повече от 3 млн. превозни средства. Въпреки това не беше обявено спиране на производството или доставката. Компанията каза, че собствениците могат да продължат да използват своите автомобили, които включват популярните модели Accord и Odyssey.

Скандалът е нов удар върху разклатеното доверие в японските производители на автомобили. По-рано тази година транспортното министерство нареди на почти 90 производители да преразгледат процедурите си за тестване след скандала с Daihatsu. Последният кръг от това разследване продължава, като 17 компании все още са "под лупа".

Ключови думи:

автомобили, Toyota, Mazda, Honda, Yamaha