Quantcast
Най-бързият MINI е в още по-добра форма | СЕГА
facebook
twitter

Автомобили

Най-бързият MINI е в още по-добра форма

Версията John Cooper Works е с промени по дизайна и разширено оборудване
812
 MINI

Компанията MINI модернизира най-мощния си и бърз модел - вeрсията John Cooper Works, като ѝ добави допълнителни дизайнерски елементи и разширено серийно оборудване. Така автомобилът трябва да стане още по-атрактивен за публиката, като бъде еднакво подходящ и за шофиране по пътищата, и за забавление на писта. От компанията твърдят, че техният модел се намира в "най-добрата си форма", а представянето му покрива това твърдение.

Новата система за управление и атрактивните пакети оборудване определено оптимизират представянето на автомобила. Промените в дизайна не са чак толкова големи, но правят впечатление. Това се отнася за кръглите LED фарове и хексагоналната, още по-изпъкнала радиаторна решетка с червена напречна лайстна. Увеличените въздухозаборници осигуряват оптимално охлаждане на задвижването и спирачките при екстремно спортни ситуации на пътя.

По нов начин са оформени и специфичните за модела детайли на предните странични панели, както и задната броня с характерен дифузор за оптимизиране на аеродинамиката в задната част на дъното на автомобила. Тяхната цел е да подчертават впечатляващия темперамент на MINI John Cooper Works.

Колата се задвижва от разработен с помощта на опита от моторните спортове на подразделението John Cooper Works

 

4-цилиндров двигател с технология MINI TwinPower Turbo

 

с работен обем 2 литра. Неговата максимална мощност е 231 к.с., а максималният въртящ момент от 320 Nm. Със серийната 6-степенна механична скоростна кутия MINI John Cooper Works ускорява от 0 до 100 км/ч за само 6.3 сек. В комбинация с предлаганата като опция 8-степенна трансмисия Steptronic Sport ускорението до 100 км/ч отнема само 6.1 сек.

Спортната изпускателна система с два ауспухови накрайника от неръждаема стомана с диаметър по 85 мм осигурява силно емоционален звук при бързите ускорения. Тя е част от серийното оборудване, също както спортната спирачна система, разработена в сътрудничество със специализирания производител Brembo. Червените четирибутални спирачни апарати с логото на John Cooper Works с вътрешно вентилирани дискове на предните колела осигуряват мощно ускорение и поставят ярки цветови акценти зад серийните 17-цолови алуминиеви джанти John Cooper Works. Като опция се предлагат и 18-инчови цолови джанти, сред които и такива с новия дизайн John Cooper Works Circuit Spoke 2-tone.

За пъргавата управляемост, впечатляваща не само в бързите комбинации от леви и десни завои на състезателната писта, но и при движението из града, допринасят и спортните настройки на окачването. Като опция се предлага новият вариант на адаптивното окачване, който осигурява оптимизиран баланс между спортния дух и комфорта на возене благодарение на честотно селективната технология на амортисьорите.

Възникващите при преминаване през по-малки неравности пикове в налягането се изравняват от допълнителен клапан, с което се осигурява по-хармонично усещане при шофиране. Необходимата за тази цел адаптация се извършва в рамките на 50 до 100 милисекунди. В същото време се запазва директният контакт с пътната настилка при по-спортен стил на шофиране. При MINI John Cooper Works

 

новото адаптивно окачване работи с над 10% по-висока мощност

 

на амортисьорите.

То е част от пакета John Cooper Works Trim, който се предлага като алтернатива на серийното оборудване и включва екстериорни и интериорни повърхности в гланциран Piano Black цвят, комбинирана тапицерия Dinamica/кожа в Carbon Black за спортните седалки и особено висококачествено лаково покритие на каросерията. Предлага се избор между цветовете Chili Red, наличния ексклузивно за MINI John Cooper Works цвят Rebel Green или новите варианти Island Blue metallic и Rooftop Grey metallic.

Индивидуалните желания по отношение на комфорта, свързаността и асистиращите системи могат да бъдат изпълнени благодарение на конфигурираните по нов начин пакети оборудване. Те включват и нови опции като подгряване на волана, добавените при асистента за шофиране "Предупреждение при напускане на лентата" и функцията Stop&Go на активния контрол на скоростта.

Серийното оборудване на MINI John Cooper Works е допълнено с Park Distance Control (PDC) със сензори в задната част на автомобила. MINI John Cooper Works вече серийно се оборудва с оформен по нов начин централен уред с 8.8-инчов тъчдисплей с Black Panel дизайн, както и с нова система за управление, чието графично оформление осигурява още по-интуитивен избор и работа с автомобилните функции, озвучителната и навигационната система, комуникацията и приложенията. За пръв път за тях са налични Live Widgets, които могат да бъдат избирани на тъчдисплей чрез плъзгащо движение на ръката.

Друга новост - индикациите на централния уред и на опционалното мултифункционално арматурно табло на кормилната колона могат да бъдат изобразявани в две различни цветови оформления. В режим Lounge повърхностите на дисплея са в разпускащи сини и тюркоазени тонове. При преминаване в режим Sport фоновите цветове на дисплеите са червен и антрацит.

По желание цветовите оформления на дисплеите на MINI John Cooper Works могат да бъдат свързани със серийните MINI Driving Modes. Там, при активиране на режима на шофиране SPORT едновременно с характеристиките на педала на газта и на кормилното управление, както и опционално характеристиките на амортисьорите и превключването на предавките, се променят и цветовете на дисплеите. По този начин се осигурява цялостно оформено изживяване при шофиране, при което стартовият сигнал за екстремната радост от шофирането може едновременно да се усети и да се види.

Ключови думи:

MINI, автомобили

Още

Dacia извади най-практичния си модел

17.09.2021

7517
Mercedes разкри електрическото си бъдеще

10.09.2021

697
Индустрията губи до 9 млн. автомобила заради дефицита на чипове

08.09.2021

1076