Медия без
политическа реклама

Миенето на колата през зимата крие рискове

В същото време то е наложително, за да опазим колата от корозия

08 Февр. 2024
Миенето на колата през зимата предпазва автомобила от корозия заради използваните смеси по пътищата, но може да предизвика на свой ред проблеми за каросерията, ако не се спазват някои правила след измиване.
Илияна Кирилова
Миенето на колата през зимата предпазва автомобила от корозия заради използваните смеси по пътищата, но може да предизвика на свой ред проблеми за каросерията, ако не се спазват някои правила след измиване.

Повечето автомобилни експерти са категорични, че колата трябва да е чиста през цялото време на експлоатацията ѝ, за да се намали рискът от поява на корозия.

Има обаче и такива, които са на различно мнение, защото, от друга страна, мръсотията не влияе на скоростта и разхода на гориво. И това е самата истина. Според тестове на германския автомобилен клуб ADAC, на всеки допълнителни 100 кг тежест разходът на гориво се увеличава с 0,3 л/100 км, което трудно може да се усети при реална употреба. Много по-голямо прекомерно потребление на бензин възниква при дълги задръствания или по време на динамично стартиране от светофар.

Следователно няколко излишни килограма, които полепват върху колата от пластове мръсотия, няма да се отразят на динамиката, управлението или разхода на гориво. А и в Правилника за движение по пътищата не е изрично посочено, че шофирането на мръсна кола е незаконно.

Неизмитата кола обаче привлича погледите на служителите на КАТ, а тяхната проверка може да открие други нередности. Освен това, ако регистрационния номерът е нечетлив, защото е покрит с кал или сняг,

 

шофьорът може да бъде глобен.

 

А ако се окаже, че зацапването е умишлено, санкциите може да станат още по-сериозни. Глоба се налага и за мръсни фарове, защото тогава колата е опасна за останалите участници в движението.

Измиването на автомобила все пак крие някои рискове, най-вече през зимния период (макар точно тогава да е най-важно да се отмиват полепналите по нея вещества, разхвърляни по пътищата срещу заледявания). Тези рискове се дължат най-вече на факта, че при замръзване водата се разширява - т.е. и най-малката пукнатина по каросерията след посещение на автомивка може да се превърне в източник на корозия. Затова в студовете

 

трябва да се спазват някои правила.

 

Основното е да се избягват автомивките на открито, които не предлагат функция за изсушаване. Това е важно и макар да струва допълнителни пари, спестява много неприятности, а и разходи, ако се стигне до пребоядисване на части от каросерията. За допълнителна защита на боята се използват специални полиращи смеси. Те запълват микропукнатините и образуват устойчив филм, който предотвратява достъпа на соли и други реагенти до метала.

Ето основите препоръки за измиване на колата в студено време:

- За да избегнете появата на пукнатини, колата трябва да престои на закрито, за да се затопли преди процедурата. Същевременно температурата на водата за измиване трябва да бъде не повече от 40 градуса;

- След миенето, огледалата, цилиндрите на ключалките, механизмите на чистачките на предното и задно стъкло, дръжките на вратите и капакът на резервоара за газ трябва да бъдат продухани със сгъстен въздух, за да се отстрани остатъчната влага, която ще замръзна в студа и ще доведе до проблем във функционирането на тези елементи;

- След излизане от автомивката e добре да се изсушат спирачните накладки, за да не приплъзнат в неподходящ момент. За да се направи това, на безопасно място колата трябва по няколко пъти да се ускори и спре (от триенето в диска накладките се загряват и изсушават);

- Гумените уплътнения на вратата трябва да бъдат сухи. В противен случай отварянето на автомобила при минусови температури ще е трудно, тъй като уплътненията могат да залепнат. След измиването ги проверете и, ако са мокри, избършете ги с микрофибърна кърпа и намажете гумата със силиконова смазка.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

автомобили

Още по темата